Cum a ajuns ruină o capodoperă arhitecturală: în vizită la conacul Chiroiu, un proiect pe cale să prindă din nou viaţă

Cum a ajuns ruină o capodoperă arhitecturală: în vizită la conacul Chiroiu, un proiect pe cale să prindă din nou viaţă

Sute de capodopere arhitecturale din întreaga ţară, adevărate comori de patrimoniu ale României, se află într-o avansată stare de degradare. www.wall-street.ro vă propune o vizită virtuală în satul Condeeşti, foarte aproape de oraşul Urziceni, acolo unde se află conacul Chiroiu, unul dintre cele trei conace concepute de arhitectul Paul Smarandescu.

Inima Reginei Maria „va bate” de-acum la Pelişor

Inima Reginei Maria „va bate” de-acum la Pelişor

După aproape jumătate de secol în care inima Reginei Maria s-a aflat la Muzeul Naţional de Istorie al României, într-un loc care n-are nicio legătură cu ultimele ei dorinţe, va fi mutată pe 3 noiembrie, la Castelul Pelişor, acolo unde regina a murit. Principesa moştenitoare Margareta va aşeza inima reginei Maria în Salonul de Aur, pe locul ei definitiv.

De la moneda de un milion de dolari la opera lui Saint-Gaudens: cele mai rare monede din lume

De la
moneda de un milion de dolari la opera lui Saint-Gaudens: cele mai
rare monede din lume

Pasionaţii de numismatică se entuziasmează, în general, la orice tip de monedă a cărei emitere a fost oprită de ceva timp. Fiecare monedă poate spune o întreagă poveste despre perioada şi locul în care a fost emisă, cât şi despre emitent. Dar anumite monede, emise în cantităţi reduse ori pur şi simplu pierdute odată cu timpul, capătă o importanţă aparte pentru colecţionari – ele sunt cele mai rare monede din lume.

Asociaţia „Oameni Buni“ a vernisat duminică, 7 octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, expoziţia „Poveşti cusute vechi şi noi“. Obiectele expuse au fost realizate de persoane diagnosticate oncologic care participă la activităţile atelierului de creaţie „Povestea mea“, desfăşurat în cadrul Centrului de zi „Spirit liber”. Expoziţia este deschisa până joi, 11 octombrie 2018.

acum 15 zile · comentarii (0)

Filatelia este o parte a identităţii naţionale a unei naţiuni, oricât de controversată ar fi afirmaţia în lumea digitală în care trăim şi în care un e-mail nu trebuie timbrat. Serviciile poştale au jucat un rol important în modernizarea naţiunilor şi, în consecinţă, în unificarea şi modernizarea naţiunii române.

acum 2 luni · comentarii (0)

Astăzi, Guvernul a adoptat Hotărârea care prevede modul în care vor fi restituite donaţiile pentru Cuminţenia Pământului. Recent, la Senat s-a votat proiectul de lege pentru adoptarea OUG 117/2017, care a creat cadrul legal ce permite Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale să restituie banii celor care au donat pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului.

acum 6 luni · comentarii (14)

Acest articol s-ar adresa consilierilor şcolari şi psihologilor din sfera educaţiei (dacă aceştia nu ar fi, la noi, o „rara avis“) şi care ar trebui să vină în sprijinul elevilor cu probleme de învăţare a limbii române cultivate. În lipsă publicului specializat, mă adresez prietenilor şi suporterilor de aici şi de pretutindeni.

acum 7 luni · comentarii (21)

Vom cerceta astăzi o normă ortografică care a stârnit destulă agitaţie şi un val de comentarii atunci când Academia a introdus-o, în 2005: scrierea legată, în majoritatea enunţurilor, a cuvintelor: „niciunul, niciuna“, respectiv „niciun, nicio“. Deşi a trecut ceva vreme, continuăm să ne confruntăm cu majore dificultăţi de asimilare.

acum 7 luni · comentarii (35)

O normă a limbii române cere, în cazul pronumelui relativ „care“, cu funcţie de complement direct, ca aceasta să fie precedat de prepoziţia „pe“. Vom spune şi vom scrie „omul pe care l-am văzut“, şi nu „omul care l-am văzut“. Norma părea bine asimilată, dar construcţiile greşite, auzite până la saţietate, ne obligă să revenim.

acum 8 luni · comentarii (29)

Voi prezenta astăzi un alt caz de substituţie: folosirea prepoziţiei „între“ în locul lui „dintre“ şi invers. Regula folosirii corecte a celor două prepoziţii a apărut cu câteva decenii în urmă şi părea uşor de aplicat. Cu toate acestea, dificultatea persistă întrucât, în limbă, reglementările sunt greu de impus…

acum 8 luni · comentarii (10)
Postari Recente