Nou report în campania naţională „Cuminţenia Pământului“: 35.630 de euro au fost strânşi în decurs de doar 12 zile

Nou report în campania naţională „Cuminţenia Pământului“: 35.630 de euro au fost strânşi în decurs de doar 12 zile

Brâncuşi e al tău. Donează!

Ministerul Culturii a anunţat vineri că suma strânsă pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a ajuns la 267.595 de euro, după ce, în urmă cu 12 zile, potrivit ministrului Corina Şuteu, în conturile deschise pentru subscripţia publică se aflau 231.965 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până pe 8 iulie, opera lui Constantin Brâncuşi va putea fi vizitată, în regim gratuit, de luni până vineri, de la 10.00 la 18.00, iar după aceatsă dată, doar pe bază de programare, la Muzeul Băncii Naţionale, unde va sta până când va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă a României.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Deschiderea procedurii de selecţie şi colectare de fonduri pentru „Cuminţenia Pământului“

Ministerul Culturii anunţă deschiderea procedurii de selecţie a persoanelor juridice cu sau fără scop lucrativ care doresc să încheie contracte cu acesta, în vederea sprijinirii colectării de fonduri pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi.

În luna mai a acestui an, Guvenul României şi Ministerul Culturii au lansat oficial campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pamântului". Aceasta se va derula până pe 30 septembrie.

Procedura de selecţie iniţiată de Ministerul Culturii în luna iunie reprezintă un punct important în cadrul campaniei de subscripţie naţională, iar la aceasta sunt invitate să participe persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ interesate de valorizarea operei lui Constantin Brâncuşi.

Primul pas pentru înscrierea în această selecţie este deschidera unor conturi proprii pentru colectarea fondurilor. Toate operaţiunile de încasare a donaţiilor şi virarea acestora către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie urmând să se dezvolte prin intermediul acestora.

Pot participa la selecţie persoanele juridice cu scop lucrativ care funcţionează de cel puţin 3 ani, nu se află în procedură de reorganizare, insolvenţă sau faliment şi au un număr de minimum 10 persoane angajate şi persoanele juridice fără scop lucrativ care funcţionează de cel puţin 2 ani şi au un număr de minimum 2 persoane angajate. Amândouă trebuie să aibă disponibilităţi băneşti de minimum 10.000 lei, fără a fi înregistrate cu datorii la bugetul de stat.

Ulterior procedurii de selecţie, persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ vor încheia un contract cu Ministerul Culturii prin care se vor stabili modalităţile de colectare a fondurilor şi termenele până la care fondurile vor fi virate în contul Ministerului.

De menţionat este faptul că toate cheltuielile necesare pentru colectarea fondurilor şi pentru gestionarea conturilor deschise în lei şi în valută vor fi suportate integral din fondurile persoanelor juridice.

Sumele colectate vor virate în contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie până la data de 30 septembrie 2016.

Dosarele pot fi depuse la Registratura Ministerui Culturii sau trimise prin poştă, cu menţiunea „Proiect Campania Cuminţenia Pământului 2016”.

Pentru informaţii suplimentare, accesaţi http://cultura.ro/articol/1081.

Site-ul campaniei : http://www.brancusiealmeu.ro/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările