Liliana Passima, despre suspendarea concursului pentru conducerea MNŢR: Este o luptă de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătoarea Liliana Passima, director interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), a declarat, în legătură cu suspendarea celui de-al treilea concurs de proiecte de management pe care l-a câştigat, că este vorba despre o luptă de putere, întrucât Virgil Ştefan Niţulescu, fost director al instituţiei muzeale, nu vrea să renunţe la privilegiile pe care şi le-a construit, acţiunea lui fiind ”de domeniul  penibilului”.

”Acţiunea domnului Niţulescu mi se pare de domeniul penibilului, pentru că se creează în cascadă o avalanşă de disfuncţii care nu sunt în regulă, pornind cu prima contestaţie care nu avea obiect. Consider în continuare că prima contestaţie pe care dânsul a făcut-o nu avea obiect. Şerban Sturdza era perfect compatibil şi cu cerinţele examenului şi cu o experienţă, cu un CV care îl recomanda. Din punctul ăsta de vedere, am senzaţia că este o luptă pentru putere şi nicidecum pentru interesul real al muzeului”, a spus Liliana Passima, care a precizat că a aflat de la colegi că a fost suspendat concursul şi că bănuieşte că se poate face un recurs. 

Ea a adăugat că situaţia ar fi trebuit să fie rezolvată încă de la primul concurs de proiecte de management pentru MNŢR.

”Este halucinant. Mi se pare că se încing prea tare lucrurile într-o zonă care nu mai are legătură cu profesionalismul. Lupta de putere nu are ce să caute într-o situaţie în care chiar trebuie să manageriezi un muzeu, trebuie să faci cât se poate de profesionist, de eficient, de elegant, de sincron cu tot ce se întâmplă în lumea culturală europeană, iar noi stăm să ne luptăm şi să ne punem piedici într-o situaţie care, de fapt, ar fi trebuit rezolvată din primul examen”, a mai spus Liliana Passima.

Cercetătoarea a precizat că Virgil Ştefan Niţulescu nu vrea să renunţe la privilegiile pe care şi le-a construit.

”Eu cred că este o criză indusă în această luptă pentru putere şi este indusă de domnul Niţulescu. Se vede foarte clar. Dânsul nu vrea să renunţe la privilegiile pe care şi le-a construit şi nici măcar nu a avut o atitudine şi o abordare reflexivă a întregii situaţii şi a tot ce s-a întâmplat până acum. În fond, muzeul trebuie să iasă câştigător din asta şi nu un nume sau altul”, a mai afirmat Liliana Passima.

Liliana Passima a mai spus că ar participa şi la un alt concurs de proiecte de management pentru MNŢR, dacă cel de-al treilea, pe care l-a câştigat, va fi anulat, iar Ministerul Culturii va decide să organizeze o altă competiţie.

”Eu îmi duc la capăt interimatul şi, după aceea, dacă se creează un alt concurs, voi da concurs”, a spus ea.

În situaţia în care va fi luat în calcul rezultatul celui de-al doilea concurs, câştigat de Virgil Niţulescu, Liliana Passima a spus că ar avea propriile căi de atac pentru a rezolva juridic problemele pentru care fostul director al instituţiei muzeale ar fi incompatibil pentru această funcţie.

”În această situaţie avem şi noi propriile căi de atac pentru a rezolva juridic problemele pentru care dânsul este incompatibil. Oricum, noi am făcut o sesizare la ANI. Aşteptăm răspunsul, este o sesizare oficială din partea muzeului. Din punctul nostru de vedere, colaborarea cu domnul Niţulescu este închisă ca manager. Nu are dovadă că poate gestiona în continuare muzeul”, a spus ea.

Virgil Niţulescu a declarat, vineri, pentru Agenţia de presă News.ro, că a câştigat procesul intentat Ministerului Culturii în luna octombrie şi că speră ca viitorul ministru să finalizeze procedurile începute cu el de Corina Şuteu.

”Potrivit deciziei instanţei, concursul ilegal pentru postul de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român a fost blocat. Decizia este executorie şi se aplică imediat (adică, de astăzi)”, a anunţat vineri Virgil Niţulescu.

”Am câştigat procesul. Actualul concurs se suspendă. Ministerul nu a apucat să afişeze câştigătorul pentru că nu aveau cum, sunt nişte proceduri de urmat, iar acum nu mai este cazul”, a declarat Niţulescu pentru News.ro.

Ministerul Culturii a organizat al treilea concurs de proiecte de management pe 2016 pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, după ce rezultatele primelor două au fost anulate în urma mai multor contestaţii.

Cercetătoarea Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), a câştigat cel de-al treilea concurs de proiecte de management pentru instituţia muzeală, cu media 8,87.

Pe 16 august, cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită de ministrul Culturii director interimar al instituţiei muzeale, în condiţiile în care se încheiase perioada de interimat a lui Virgil Niţulescu. Mandatul Lilianei Passima a fost apoi prelungit.

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la al doilea concurs de proiecte organizat anul acesta de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar Liliana Passima a fost declarată ”respins”.

Corina Şuteu a anunţat că, la recomandarea Corpului de control al Prim-ministrului, concursul pentru şefia MNŢR va fi reluat.

La primul concurs care a avut loc în luna aprilie a acestui an, câştigător a fost Vintilă Mihăilescu, însă el a fost anulat, în urma unei contestaţii formulate de Virgil Niţulescu, întrucat arhitectul Şerban Sturdza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a intentat proces Ministerului Culturii, după ce acesta a anulat primul concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Ţăranului Român, pe care îl câştigase.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite