Ivaşcu, despre prăbuşirea casei în care s-a născut Brâncuşi: Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj
Locuinţa se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj

Ministrul Culturii George Ivaşcu a emis joi o declaraţie  referitoare la prăbuşirea Casei de la Hobiţa. Ivaşcu spune că a citit „cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa”, punctând că din cauză că este o proprietate privată, statul nu a putut interveni. Totuşi, acesta a anunţat că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, aflată în subordinea ministerului, va întreprinde o inspecţie la faţa locului.

La casa sculptorului Constantin Brâncuşi de la Hobiţa, aflată „de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare...Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului”, a declarat George Ivaşcu.

Ministrul a amintit că în aceeaşi curte, autorităţile au construit o copie a casei care serveşte drept muzeu. „Este unul dintre multele exemple care confirmă că Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcţia corectă, în vara acestui an, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii. Este necesară reglementarea de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt”.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu îşi poate exercita dreptul de preemţiune cu privire la imobilele monumente istorice şi bunuri culturale clasate, mai scrie Ivaşcu, din cauza lipsei de fonduri şi a anilor de dezinteres administrativ şi politic. Astfel, statul român şi-a pierdut şansa „de a achiziţiona bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural”.

„Cred că şi ce s-a petrecut astăzi trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale, fiind necesară, totodată, dezvoltarea unui mecanism transparent şi competitiv de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare”, a încheiat ministrul Culturii. 

Unul dintre pereţii casei din lemn în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, care e o copie. Casa sculptorului este putrezită şi în pragul de a se prăbuşi în totalitate. Mai multe detalii aici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite