FOTO Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti

FOTO Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti

Germania a returnat Poloniei un tablou de Francesco Guardi furat de nazişti FOTO AP

Autorităţile din Germania au returnat, luni, Poloniei, o pictură ce datează din secolul 18, care a fost furată din Muzeul Naţional din Varşovia de către nazişti, în anul 1939, relatează site-ul BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opera de artă este semnată de pictorul veneţian Francesco Guardi şi se intitulează „Palace Stairs” (Scările Palatului - n.r.).

Guvernul din Berlin speră că acest gest va îmbunătăţi relaţiile cu Polonia asupra unui schimb de obiecte culturale pierdute. În acest sens, Germania doreşte să recupereze din partea Poloniei peste 300.000 de documente, inclusiv manuscrise, care au aparţinut compozitorilor Mozart şi Beethoven.

Ceremonia de predare a lucrării pictorului Francesco Guardi a fost susţinută de către ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a oferit tabloul omologului său polonez, Radoslaw Sikorski .

După cel de-al Doilea Război Mondial, pictura a ajuns la Universitatea din Heidelberg, apoi la Galeria de Stat din Baden-Wuerttemberg. Germania a decis să recunoască autorităţile din Polonia ca fiind adevăratul proprietar al lucrării tocmai la sfărşitul anilor 1990.

„Acest tablou a fost într-o lungă odisee. Această operă de artă reprezintă până la urmă istoria dificilă care leagă cele două ţări”, a declarat şeful diplomaţiei din Germania.

Polonia şi-a exprimat interesul în a căuta şi a aduce în propria ţară miile de obiecte de artă furate din muzee sau colecţii particulare în timpul războiului.

„Sperăm ca prin acest eveniment să repornim dialogul germano-polonez asupra obiectelor culturale pierdute”, a mai spus ministrul german de Externe.


Citeşte şi:

Picturi în valoare de 450.000 de euro, la licitaţia Grimberg din primăvară

Casa de licitaţie Grimberg revine cu un „Dialog plastic. Clasic – Contemporan“ pe 26 Martie la Hotel Radisson Blu. Valoarea totală a lotului de picturi este estimată la 450.000 de euro.

Preşedinte-jucător la Steaua EximBank, Virgil Stănescu e pictor în devenire

Preşedintele-jucător al echipei de baschet Steaua CSM EximBank, Virgil Stănescu, frecventează de aproximativ două luni cursurile şcolii de pictură înfiinţate de artistul Bogdan Mihai Radu.

Licitaţie pentru adjudecarea picturii la Parohia Pucior de Munte

Parohia Picior de Munte II din Protoieria Găeşti, Arhiepiscopia Târgoviştei,  organizează în data de 6 aprilie 2014, ora 15:00, licitaţie publică pentru adjudecarea lucrărilor de pictură din nou la biserica parohială în tehnica fresco.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: