Dan Perjovschi, despre mutarea operei „Cuminţenia Pământului“ la Muzeul Satului: „Vrem oale şi ulcele? Băi, aţi înnebunit cu toţii?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumintenia Pământului
Cumintenia Pământului

Artistul Dan Perjovschi a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe mesaje critice referitoare la mutarea operei ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. El spune că peste tot în lume Brâncuşi este expus în muzee de artă, nu la muzee de tehnică populară, şi că, dacă acest lucru se va întâmpla, îşi vrea banii donaţi înapoi.

Miercuri, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

”Înţeleg că exista ideea, propunerea, planul «Cuminţenia Pământului» să ajungă la Muzeul Satului. Vrem s-o îmbrăcăm în iie? Vrem oale şi ulcele? La dracu cu arta modernă! Trăiască păşunismul spic! Băi, aţi înebunit cu toţii? Dacă e pe bune, eu vreau banii donaţi înapoi”, a scris vineri seară artistul, care s-a implicat activ în campania ”Brâncuşi e al meu”, realizată întru susţinerea subscripţiei publice pentru opera lui Brâncuşi.”Peste tot în lume Brâncusi este expus în muzee de artă, muzee de artă modernă sau în muzee de arta contemporană. Nu este expus în muzee de tehnică populară, de arta decorativă, de antropologie sau de popice. Atelierul lui Brâncuşi este reconstruit conceptual în faţa Centrului Pompidou, adică a unui muzeu de artă modernă şi contemporană şi nu în pădurea Versailles. Decât să expunem «Cuminţenia Pământului» la Muzeul Satului, mai bine o expunem la Muzeul de Geologie”, a completat Dan Perjovschi.

El mai spune că aşteaptă părerea specialiştilor şi experţilor din muzeele de artă legat de această mutare decisă de Guvern.

”În povestea Brâncusi oale, ulcele, pajişte şi tulnice (ideea expunerii în Muzeul Satului), aştept să-şi spună părerea specialiştii şi experţii muzeelor de artă şi artă contemporană, institutelor de istoria artei, Academia Română şi toţi doctorii în artă (ca şi aşa sunt câteva mii)”, a mai scris Dan Perjovschi sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a declarat joi, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, că sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de cea mai modernă sală a instituţiei, dar şi că va amenaja un atelier al lui Brâncuşi, după modelul celui de la Paris, pe pajişte, lângă han.

”Acesta este sfârşitul: «Un atelier al lui Brâncuşi va fi reconstituit pe pajişte, lângă han»”, a adăugat artistul, aflat în Germania pentru primirea unui Rosa Schapire Art Prize.

Dan Perjovschi a fost desemnat câştigatorul Rosa Schapire Art Prize din partea Asociaţiei ”Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă din Hamburg (Germania). Selecţia laureatului este făcută de o figură publică, expert în domeniul artei, iar în acest an a fost desemnat profesorul Kasper König. Premiul are o valoare de 20.000 de euro.

Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) şi Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kölle.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite