„Cuminţenia pământului“ rămâne în aer. Avocatul moştenitorilor: „Bază legală există“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera lui Brâncuşi nu poate fi achiziţionată, pentru că nu există o bază legală de a se face plata, susţine ministrul Finanţelor. „E o aruncare a responsabilităţii în curtea Parlamentului. Se aşteaptă alegerile, nu-şi mai asumă nimeni nicio responsabilitate“, a declarat, pentru Adevărul, Bogdan Grabowski, avocatul moştenitorilor sculpturii.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, miercuri, că la a doua rectificare bugetară din acest an nu au fost alocaţi bani pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului“, pentru că nu există bază legală în acest sens. „Pentru ≤Cuminţenie≥ nu avem baza legală. Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii“, a declarat Anca Dragu.
„Statul s-a obligat să modifice ordonanţa de guvern nr. 10 din 2015 şi să facă rectificarea bugetară. Noi avem rezerve că statul va rezolva ceva. E o aruncare a responsabilităţii în curtea Parlamentului. Se aşteaptă alegerile, nu-şi mai asumă nimeni nicio responsabilitate“, a declarat pentru „Adevărul“, Bogdan Grabowski, avocatul moştenitorilor sculpturii .

„Bază legală există“

„Bază legală există. Avem un contract cu statul, un acord de voinţă. Există o lege a părţilor, dacă ar exista voinţă. Guvernul poate accesa Fondul de rezervă“, a subliniat avocatul.

În replică, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat, pentru „Adevărul“, că guvernul ar putea accesa Fondul de Rezervă, numai după ce ordonanţa nr. 10 va trece de Parlament.


Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului“, anunţase că data la care statul român va semna actul de vânzare-cumpărare, cu valoare de 11 milioane de euro, cu moştenitorii operei lui Constantin Brâncuşi a fost amânată, în urma solicitării venite din partea Guvernului, pentru 20 decembrie.


Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera „Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul roman.  Ordonaţa de urgenţă privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, aprobată de Executiv în 12 octombrie, nu a mai fost însă publicată în Monitorul Oficial. ”Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că, între timp, au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea OUG. În acest moment, aşteptăm Parlamentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Unde este onestitatea?“

Ionuţ Vulpescu, fostul ministru al Culturii, i-a trimis o scrisoare primului ministru, Dacian Cioloş, în care reclamă lipsa de coerenţă a Guvernului în campania achiziţionării operei lui Brâncuşi.
„Mingea, ca să zic aşa, în ceea ce priveşte achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului” nu este în curtea Parlamentului. Este tot în responsabilitatea Guvernului, domnule Prim-ministru! Aţi aprobat nişte Ordonanţe de Urgenţă, care îşi produc efectul juridic încă din momentul publicării lor în "Monitorul Oficial". Parlamentul n-a adoptat nicio lege de aprobare a lor, care să implice şi amendamente. Vă aparţin, vă reprezintă. De ce nu aplicaţi prevederile lor? De ce nu aţi publicat Ordonanţa de Urgenţă aprobată în Guvern, care le modifica pe anterioarele? Dispariţia miraculoasă a Ordonanţei de Urgenţă adoptată la data de 12.10.2016 nu face decât să confirme atitudinea de dispreţ faţă de cetăţeni în general, şi faţă de cei care au contribuit la campanie, în special. După ce aţi anunţat rezolvarea situaţiei prin adoptarea acelei OUG, am aşteptat publicarea ei în "Monitorul Oficial", ceea ce nu s-a întâmplat nici măcar în ziua de azi. Ce fel de Guvern este acesta, în care actele presupus importante şi care rezolvă situaţii urgente şi excepţionale dispar fără urmă? V-aţi speriat de posibilele consecinţe legale ale aplicării lor? Unde este transparenţa? Unde este onestitatea?“, întreabă Ionuţ Vulpescu, în scrisoarea adresată prim-ministrului Dacian Cioloş.

Poate umbla Guvernul la fondul de rezervă?

Potrivit Legii finanţelor publice, Guvernul poate aloca bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli „urgente sau neprevăzute“, definite ca „acele cheltuieli generate de situaţii deosebite nou-apărute în timpul exerciţiului bugetar, care necesită finanţare imediată şi pentru care fondurile existente în bugetele ordonatorilor principali de credite sunt insuficiente“. Astfel, Guvernul ar fi pe muchie de cuţit dacă ar aloca bani pentru Cuminţenia Pământului din fondul de rezervă. Ar fi o cheltuială care şi-ar justifica urgenţa pentru că în 20 decembrie expiră termenul până la care Guvernul poate cumpăra opera lui Brâncuşi de la proprietari, dar şi oarecum neprevăzută, în condiţiile în care nu s-au strâns sufieciţi bani în urma subscripiţiei publice. (Sebastian Zachmann)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite