Corina Şuteu şi-o doreşte pe Lila Passima la Muzeul Ţăranului Român şi după 26 septembrie. Ministrul are „mare încredere“ în viziunea etnografei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu (aici, alături de secretarul de stat Oana Bogdan) se află la un pas de a lua decizia corectă în ce priveşte Muzeul Ţăranului Român                                                                        FOTOGRAFII: MNŢR
Corina Şuteu (aici, alături de secretarul de stat Oana Bogdan) se află la un pas de a lua decizia corectă în ce priveşte Muzeul Ţăranului Român                                                                        FOTOGRAFII: MNŢR

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat sâmbătă că îşi doreşte ca Liliana Passima să continue activitatea şi după 26 septembrie, când îi expiră mandatul de director interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dar nu se poate antepronunţa în termeni legali.

Corina Şuteu a vrut să fie prezentă, sâmbătă, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi, totodată, să sublinieze că are mare încredere în viziunea Lilianei Passima de a relansa acest muzeu.

După 26 septembrie, când se încheie interimatul Lilianei Passima, "intenţia mea ar fi ca domnia sa să continue să dirijeze muzeul şi n-aş vrea să mă antepronunţ în legătură cu felul în care această chestiune va fi reglată legal”, a spus ministrul Culturii.

Liliana Passima a declarat pentru News.ro că "vom vedea ce decide Ministerul Culturii după 26 septembrie, deocamdată am emoţii".

Corina Şuteu la MŢR: „Într-adevăr, mi se pare că este o respiraţie primenită în târg”

Sâmbătă, 10 septembrie, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a vizitat târgul Galeriei de Artă Ţărănească de la MŢR şi a participat la conferinţa de presă organizată cu ocazia deschiderii evenimentului Primenire.

image
„Eu am foarte mare încredere în această conducere, deocamdată interimară, a Lilei Passima pentru că sunt convinsă că ceea ce domnia sa ştie să aducă în spaţiul spiritual al Muzeului Ţăranului Român este o capacitate de a-i regăsi spiritul iniţial.  (...)

Foto dreapta: Lila Passima, deocamdată doar manager interimar al Muzeului Ţăranului

Viziunea aceasta antropologică despre cine suntem prin intermediul civilizaţiei rurale este ceva care trebuie recuperat, cu atât mai mult cu cât noi suntem în lumea modernă tot mai rupţi de ceea ce ne-a construit.

Din punctul acesta de vedere, încrederea mea în felul în care doamna Lila Passima vede relansarea acestui muzeu este foarte mare. (...) Într-adevăr, mi se pare că este o respiraţie primenită în târg şi vă felicit că v-aţi mobilizat atât de repede, să faceţi încet, încet ca lucrurile să-şi revină într-un făgaş diferit.

Marele pericol a ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni era ca muzeul să sufere el însuşi de o stagnare şi de o confuzie în conştiinţa colectivă. Mă bucur foarte mult să văd că au reînceput târgurile”. (Corina Şuteu, ministrul Culturii)

Citeşte şi: Alarmă falsă la Muzeul Ţăranului Român. Andrei Pleşu şi Vintilă Mihăilescu demontează acuzaţiile aduse Lilei Passima

Muzeul Ţăranului

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a relansat târgurile din această toamnă şi a început cu ”Primenire”, care este deschis sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00, după ce, la finalul lunii august, târgurile săptămânale care aveau loc în curtea instituţiei au fost anulate.

Cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român de 20 de ani, a fost numită în 15 august de ministrul Culturii, Corina Şuteu, director interimar al instituţiei muzeale pentru o perioadă de 40 de zile.

”Am acceptat pentru o perioadă de 40 de zile, până se elucidează problemele şi la îndemnul colegilor mei. Nu-mi pun mari speranţe. Poate reuşesc în acest timp să schimb nişte lucruri, să fac puţină curăţenie prin câteva decizii”, a fost declaraţia Lilianei Passima pentru News.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite