Conflict făţiş în jurul conducerii Muzeului Ţăranului Român

Conflict făţiş în jurul conducerii Muzeului Ţăranului Român

Muzeul Ţăranului Român, niciodată mai disputat ca anul acesta

Virgil Niţulescu, câştigător al celui de-al doilea concurs de proiecte de management organizat anul acesta pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a declarat că va acţiona în judecată Ministerul Culturii, după ce ministrul Corina Şuteu l-a anunţat că, la recomandarea Corpului de control al Prim-ministrului, concursul de proiecte de management pentru MNŢR va fi reluat, pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate.

Virgil Niţulescu a fost anunţat marţi, după ce încheiase negocierile cu Ministerul Culturii privind noul său mandat, că întreaga procedură de concurs va fi reluată.

”Mi s-a spus că se anulează ca urmare a unor propuneri venite din partea Corpului de Control”, a declarat Virgil Niţulescu pentru News.ro. Întrebat dacă va da în judecată ministerul el a răspuns afirmativ. În plus, Virgil Niţulescu va participa şi la următorul concurs care va fi organizat pentru ocuparea funcţiei de conducere a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

În opinia lui, decizia ministrului este ilegală. ”Din punctul meu de vedere, decizia doamnei ministru este ilegală. Sper că şi Justiţia va ajunge la aceeaşi concluzie”, a scris Niţulescu, marţi seară, pe contul său de Facebook.

”Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat, începând cu luna august 2016, o acţiune de documentare în legătură cu modul în care Ministerul Culturii - România a organizat concursurile pentru ocuparea funcţiei de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În urma acestui demers, recomandarea Corpului de control al premierului a fost de a relua concursul, pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate în cazul ambelor concursuri”, a scris miercuri ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Culturii a decis reluarea procedurii privind concursul de proiecte de management pentru MŢR. Decizia a fost luată în conformitate cu propunerile Corpului de Control transmise printr-o adresă a Ministerului Culturii, mai precizează ministrul.

Virgil Niţulescu: Ministerul a decis anularea concursului de proiecte de management pentru MNŢR

Virgil Niţulescu, câştigător al celui de-al doilea concurs de proiecte de management organizat anul acesta pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român a anunţat, marţi seară, că Ministerul Culturii a decis anularea acestuia, în urma propunerilor venite din partea Corpului de Control al Prim-Ministrului, şi că totul trebuie luat de la zero. El afirmă că măsura luată de ministrul Corina Şuteu este ”ilegală”.

Virgil Niţulescu a scris, pe contul său de Facebook, că marţi, ”în crucea nopţii”, ministrul Corina Şuteu l-a anunţat - după ce negocierile lui cu Ministerul Culturii, privind noul mandat, se încheiaseră - că a decis să reia toată procedura de concurs.

"Ieri (luni, n.r.), încheiasem negocierile cu Ministerul Culturii (în ultima zi!) privind noul meu contract de management. În mod normal, ar fi trebuit ca de luni, 26 septembrie, să mă întorc la muzeu, ca manager. Astăzi (marţi, n.r.), aproape de crucea nopţii, doamna ministru Corina Suteu mă anunţă că, urmare a «propunerilor» venite din partea Corpului de Control al Prim-ministrului, propuneri sosite, întâmplător, probabil, chiar în ziua de 19 septembrie, dumneaei a decis să reia toată procedura de concurs. Ceea ce înseamnă că, deşi Ministerul m-a declarat, în 8 august, câştigător al concursului, deşi am încheiat negocierile cu Ministerul (coincidenţă, chiar în ultima zi), concursul a fost anulat şi totul trebuie luat de la zero”, se arată în anunţul făcut de Virgil Niţulescu.

În opinia lui, decizia ministrului este ilegală.

”Din punctul meu de vedere, decizia doamnei ministru este ilegală. Sper că şi Justiţia va ajunge la aceeaşi concluzie”, a mai scris Niţulescu.

Pe 16 august, cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită de ministrul Culturii director interimar al instituţiei muzeale pentru o perioadă de 40 de zile, în condiţiile în care se încheie perioada de interimat a lui Virgil Niţulescu, a fost anunţul publicat de Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

”Ministrul Culturii precizează că, până la clarificarea situaţiei de la MNŢR, va amâna semnarea noului contract de manager câştigat prin concurs de domnul Virgil Niţulescu. În acest moment, Corpul de Control al Prim-ministrului desfăşoară o serie de verificări cu privire la legalitatea şi corectitudinea concursului de ocupare a postului de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, urmând ca după publicarea raportului final, acesta să facă o serie de verificări privind activitatea MNŢR din ultimii ani”, a scris pe Facebook Corina Şuteu.

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la al doilea concurs de proiecte organizat anul acesta de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar Liliana Passima a fost declarată respins, a anunţat săptămâna trecută ministerul Culturii.

La începutul lunii august, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a discutat la sediul muzeului, cu angajaţii instituţiei, care au semnalat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte managementul actualului director interimar, Virgil Niţulescu. În urma discuţiilor, ministrul Corina Şuteu a declarat că nu va semna un ordin de numire al noului manager până la clarificarea situaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările