Celebra scrisoare a lui Papini către Mircea Eliade, licitată de Historic la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piese de
corespondenţă din licitaţia de luni    
FOTOGRAFII: Historic, via Facebook
Piese de corespondenţă din licitaţia de luni     FOTOGRAFII: Historic, via Facebook

Înfiinţată doar de câteva luni, casa de licitaţii Historic „suflă în spate“ Artmark-ului, ameninţând să detroneze supremaţia „veteranilor“ de pe piaţă, cel puţin pe sectorul de carte rară, bibliofilie şi manuscrise/documente literare. Următoarele licitaţii au loc joi, 12 (Licitaţia de Bibliofilie Românească), şi luni, 16 decembrie (Eminescu şi În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga), ambele de la ora 19.00, la sediul din Intrarea Amzei, nr. 2.

Dincolo de numerosul stoc de carte rară (ediţii rarisime, exemplare bibliofile, cărţi cu dedicaţie din partea unor personalităţi şi/sau către alte personalităţi), specific unei case de licitaţii cu un astfel de profil, atrage atenţia privitorului/vizitatorului specializat, „profesionist“, secţiunea consistentă de documente de istorie literară: manuscrise ale unor opere literare multe dintre ele canonice, scrisori schimbate de figuri ilustre ale culturii româneşti, acte, fotografii şi alte „memorabilia“ care-au aparţinut unor nume pentru care, de multe ori, numai simpla pronunţare îţi provoacă fiori pe şira spinării.

„Dumbrava Roşie“, manuscrisul original

Multe dintre piese sunt superbe, adevărate „bijuterii“ de istorie a culturii româneşti. Atrage atenţia, astfel, în stocul dedicat licitaţiei Eliade, Cioran & Blaga, celebra scrisoare adresată de scriitorul şi filozoful italian Giovanni Papini tânărului novice român Mircea Eliade, în „anno domini“ 1927 (Eliade avea pe-atunci doar 20 de ani), care-ncepe (e scrisă-n franceză) cu cuvintele „Mon cher ami inconnu“. Nu credeam să am vreodată ocazia s-o ating, s-o pot privi de aproape, dar iată că s-a întâmplat. O scrisoare cvasi-licenţioasă, adresată de tânărul Cioran (de, toţi erau – foarte – tineri la vremea aia!) lui M. Eliade şi care-i semnalează prezenţa, la el în cameră, a actriţei Soranei Ţopa (care certifică „infamia“ cu propria-i semnătură), i-ar putea umple de ruşine pe tinerii actuali, care se limitează la selfie-uri şi la cyber-bullying.



Cioran e bine reprezentat în aceste documente provenind din arhiva familiei: pe lângă manuscrise de valoare şi fotografii „de epocă“, avem până şi permisul de bibliotecă al viitorului filosof şi multe astfel de „efemeride“ (se pare că celebra deja menajeră şi cei care-au făcut licitaţiile de la Paris n-au epuizat toate „memorabiliile“ maestrului deşertăciunii în secolul XX). Vedeta licitaţiei de joi va fi manuscrisul clasicului „Dumbrava Roşie“ al lui Vasile Alecsandri, legat în piele şi aflat într-o stare de conservare excepţională. Poetul neavând, în acea vreme, privilegiul de a avea acces la computer, îi putem sesiza întreg procesul de creaţie şi observa că este desăvârşit, Alecsandri neexecutând decât câteva minime ştersături.

Ediţia princeps Eminescu

Manuscrise de lucrări literare aparţinând „marelui mut“ care-a fost Lucian Blaga sunt şi ele bine reprezentate în licitaţia dedicată (mai de mult, aici s-a vândut şi manuscrisul original al romanului postum „Luntrea lui Caron“). Evenimentul de luni va avea o secţiune dedicată special lui Mihai Eminescu, „Eminesciana“, cuprinzând loturi numeroase, printre care se detaşează un exemplar legat şi păstrat superb al ediţiei princeps de „Poesii“ din 1883 (ediţia Maiorescu, prima apariţie în volum a poetului), alături de numeroase ediţii rare, documente, fotografii etc.

Historic



Preţurile nu sunt chiar prohibitive, putându-se găsi loturi pentru fiecare buzunar. De exemplu, mi-a atras atenţia un superb exemplar legat din traducerea românească a operei lui Alfred Jarry „Ubu“ (EPLU, 1969, singura ediţie existentă de altfel în România), purtând dedicaţia autografă a realizatorului acesteia, poetul Romulus Vulpescu, „Cu salutări... patafizice!“ (pour les connaisseurs).

„Cărţi rare şi preţioase“

Casa de licitaţie Historic s-a înfiinţat în urmă cu o jumătate de an, într-un superb interior dintr-o clădire situată în centrul oraşului, urmare a iniţiativei unui colecţionar privat, care şi-a dorit, pe lângă expunerea şi punerea în circulaţie a pieselor din propria colecţie, şi punerea în legătură a numeroşilor colecţionari români de bibliofilie şi carte rară. Dar să dăm cuvântul organizatorilor, pentru a-şi explica conceptul de bibliofilie:

„Termenul de "bibliofilie", aşa cum apare el în dicţionar, ne vorbeşte despre un "interes deosebit pentru cărţi rare şi preţioase", precum şi despre pasiunea colecţionării unor astfel de obiecte. Definiţia este, în acelaşi timp, precisă dar şi vagă. Precisă deoarece delimitează obiectul acţiunii, cărţile rare şi preţioase. Vagă pentru că nu ni se spune, în primul rând, ce se înţelege prin aceste atribute şi, în al doilea rând, pentru că suntem introduşi într-un întreg univers, acela al colecţionării, fără a şti ce ne aşteaptă.

Historic
Historic
Licitaţia de faţă îşi propune să ofere o mai clară explicaţie a termenului din dicţionar pe baza unei demonstraţii, una de "laborator". Mijloacele utilizate sunt exemplare din ediţii princeps, cu dedicaţii olografe ale autorilor, cu legături de epocă, unele dintre ele extraordinare, documente şi fotografii rare care ne vorbesc despre autori şi despre cei care au apreciat munca lor.

De asemenea, efortul de a conserva, restaura, recupera şi aduce la viaţă piese deosebite, multe astăzi căzute în uitare, face şi el parte din universul complex numit "bibliofilie".“

Trei iconuri culturale de la Carpaţi

Iată şi prezentarea „oficială“ a licitaţiei Eliade, Cioran & Blaga:

„Trei intelectuali români, care au devenit prin operele lor părţi ale culturii universale, sunt reuniţi într-o licitaţie ce ne vorbeşte despre ei şi lumea în care au creat.



Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961) ne oferă prilejul reîntâlnirii cu numeroase artefacte, precum manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale, care ne ajută să-i înţelegem şi să le studiem opera.

Historic
Licitaţia cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicaţii olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este şi ea reprezentată atât de volume cu dedicaţii olografe din ediţii princeps, cât şi de corespondenţă.

În cazul poetului, filosofului şi profesorului universitar Lucian Blaga (foto dreapta), cel de al treilea erou al licitaţiei, atrage atenţia în mod deosebit corespondenţa sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre această iubire, publicate mai ales după 1990, iar acum corespondenţa respectivă iese la lumină în piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga însuşi, şi trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea. (foto jos)

Historic



Curiozitatea cercetătorului se împleteşte astfel cu pasiunea colecţionarului.“

Historic
Historic

Later edit:

Reacţia Ministerului Culturii, citată de site-ul News.ro:

„Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic Historic în Licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", Ministerul Culturii a precizat că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi susţine că nu a fost înştiinţat cu privire la această licitaţie.

"În cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic Historic ar fi fost obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanşării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanţă tehnică, fişa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înştiinţarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri", potrivit unei informări transmise de Ministerul Culturii.

Reprezentanţii instituţiei subliniază faptul că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a infirmat că documentaţia pentru clasarea manuscriselor nu a fost transmisă.

"Statul Român nu poate achiziţiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate",

conform MC. "Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să ramână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral", mai precizează experţii din Ministerul Culturii.”

Ne-am adresat reprezentanţilor casei de licitaţii Historic şi am primit următoarele explicaţii:

„Noi am trimis loturile la patrimoniu, dar nu le-au clasat, specificând că nu sunt de clasat. Din toată licitaţia s-a acceptat spre clasare la tezaur doar manuscrisul de la „Dumbrava Roşie” a lui Alecsandri, atât, care ca statut juridic este în curs de clasare acum. Pe de altă parte, ca la orice licitaţie de acest tip, Arhivele, ca reprezentant al statului, au drept de preempţiune.

În acest caz, Arhivele au trimis cererea de exercitare a acestui drept doar pe câteva documente, mai multe nu i-au interesat. Din toate cele 3 licitaţii, au depus doar pentru 2 loturi drept de preempţiune.

În ce priveşte manuscrisele Eliade, cu excepţia a două-trei documente, restul sunt scrisori, trimise de familie şi prieteni, deci nu foarte importante pentru cercetare, iar ca valoare totală nu depăşesc cam 5000 de euro, toate. Institutul de Studii Orientale ar putea să cumpere toată biblioteca Handoca.”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite