Castelul Wessélenyi din Jibou, scos la vânzare. Edificiul este cotat la peste un milion şi jumătate de euro

Castelul Wessélenyi din Jibou, scos la vânzare. Edificiul este cotat la peste un milion şi jumătate de euro

Castelul Wessélenyi din Jibou                                                                           Fotografii: Cristina Buduşan

Castelul Wessélenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, a fost scos la vânzare, valoarea sa fiind estimată între 1.500.000 şi 1.700.000 de euro. Preţul de pornire este de 900.000 de euro, informează Artmark.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoria palatului începe încă de acum mai bine de două secole, când baronul Wesselényi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii. Urmează aproape un secol în care cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene (Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser) lucrează pentru a edifica impresionantul palat.

 
Conform Artmark, clădirea în stil baroc are aproape 3.500 de metri pătraţi, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselényi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. 
Aici aveau loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului. În prezent, domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică. Întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare, această reamenajare modernă a fostului parc al palatului Wesselényi atrage anual zeci de mii de turişti români şi străini.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările