Buget de 29 de milioane de euro pentru programul de finanţare a sectorului cultural din România, Ro-Cultura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a lansat miercuri programul Ro-Cultura, de finanţare a sectorului cultural din România, realizată prin Granturile SEE (spaţiul economic european) 2014-2021.

Programul Ro-Cultura, pentru care Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul MCIN are calitatea de Operator de Program, dispune de un buget total de peste 29 de milioane euro şi va cuprinde 7 apeluri de proiecte ce vor fi lansate în următorii trei ani, anunţă un comunicat de presă, emis cu această ocazie. 

Obiectivul general al programului este acela de a consolida dezvoltarea economică şi socială prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi management al patrimoniului cultural. 

„Sectorul cultural nu este doar o valoare în sine, ci şi un factor care generează creştere economică, locuri de muncă şi nu în ultimul rând, inovare. Mai mult, sectoarele culturale şi creative joacă un rol fundamental în promovarea incluziunii sociale şi a unui simţ al comunităţii, contribuind astfel la promovarea valorilor de solidaritate şi coeziune între oameni”, a declarat Lise Nicoline Kleven Grevstad, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România. 

La conferinţa de lansare au  mai luat cuvântul Ştefan Răzvan Rab, secretar de Stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Mihaela Toader, Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene, Mihaela Terchilă, Director la Ministerul Fondurilor Europene, Bogdan Trîmbaciu, Director al UMP, şi doamna Monica Drăgan, director adjunct al UMP.

La evenimentul de lansare al programului au participat peste 200 de operatori culturali din România- de la ONG-uri, autorităţi publice, instituţii de cultură, instituţii de educaţie, şi până la persoane fizice- interesaţi de oportunităţile de finanţare disponibile în cadrul programului. 

A fost anunţată lansarea primului apel pentru relaţii bilaterale, începând cu data de 2 iulie. Fondurile disponibile vor putea fi accesate în vederea identificării de organizaţii partenere din Statele Donatoare – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein – pentru pregătirea de proiecte în parteneriat, conform aceluiaşi comunicat.

Granturile SEE reprezintă contribuţia financiară acordată de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi pentru consolidarea relaţiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene. Valoarea totală a contribuţiei financiare aferente Granturilor SEE 2014 – 2021 este de 1,55 miliarde de euro. România beneficiază de un buget total de 275,5 milioane de euro, a doua cea mai mare alocare financiară dintre cele 15 State Beneficiare.

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite