Românii din străinătate nu pot dona la numărul de SMS 8833 pentru „Cuminţenia Pământului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de achiziţionare prin subscripţie publică a sculpturii brâncuşiene „Cuminţenia Pământului“ are o problemă pentru românii de peste hotare. Cei care-şi doresc să doneze din afara ţării nu o pot face, întrucât numărul este valabil doar clienţilor celor patru reţele de telefonie mobilă din România. Rămân însă valabile, pentru membrii diasporei, toate celelalte modalităţi de donaţie, cum ar fi prin transfer bancar sau pe situl eMAG.

Imediat după anunţarea numărului pentru donaţii prin SMS 8833, cititorii „Adevărul“ ne-au asaltat cu întrebări privind posibilitatea de donaţie din străinătate. Răspunsul, însă, a venit sec din partea organizatorilor: NU

Evident, organizatorii campaniei de strângere a celor 6 milioane de euro necesari achiziţionării sculpturii lui Brâncuşi se adresează şi românilor plecaţi peste hotare, sau celor aflaţi, în această perioadă de vară, în concedii în străinătate. Detaliile tehnice fac, însă, imposibilă pentru aceştia donaţia prin SMS.

„Pe numărul 8833 se pot face donaţii NUMAI din România, de către clienţii celor patru reţele. Chiar şi clienţii celor patru reţele nu pot face donaţii dacă se află în afara ţării, adică din roaming˜“,

ne-au comunicat reprezentanţii firmei GMP, care se ocupă de campania de comunicare pentru „Cuminţenia Pământului“.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, în 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS pentru „Cuminţenia Pământului“, au fost strânşi peste 10.000 de euro. „Peste 10.000 euro s-au strâns în doar 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS. Scrieţi «brancusi» la 8833 şi contribuiţi cu 2 euro la subscripţia pentru «Cuminţenia Pământului»“, este mesajul publicat de Corina Şuteu.

Donaţiile pentru campania „Cuminţenia Pământului“ pot fi făcute, începând de vineri, la 8833 – numărul de telefon unic pentru donaţii prin SMS –, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, Corina Şuteu, ministrul Culturii. Dacă acest ritm de donare prin SMS, de 10.000 de euro pe zi, se menţine, vor fi necesare peste 500 de zile pentru strângerea întregii sume. 

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie. Nu există un plan de rezervă pentru situaţia în care nu se strâng banii, după cum au mărturisit responsabilii din minister: „În situaţia nefericită în care nu vom putea strânge suma necesară prin subscripţie publică, vom returna banii înapoi tuturor donatorilor. În acel moment se activează procesul de renunţare oficială la dreptul de preempţiune de către Ministerul Culturii“, spune Dragoş Neamu, consilier al ministrului Culturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite