Înţelegere între Victoria şi Cotroceni: Republica Moldova este Prioritate Naţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înţelegere între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Deşi evită a spune public acest lucru, premierul Victor Ponta şi preşedintele României Traian Băsescu, au găsit un consens în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. Aceasta a fost transformată în termeni reali într-o prioritate naţională, dovedindu-se că dincolo de lupta politică s-a înţeles că soarta celor 3 milioane de români de dincolo de Prut este foarte importantă.

Şi mai important este că, dincolo de micile şicanele preşedinte-premier, problema reunirii celor două state româneşti nu a devenit subiect de confruntare politică. Ambii sunt conştienţi de însemnătatea acestui subiect şi evită a-l introduce într-o confruntare publică nocivă.

Binenţeles că premierul din funcţia sa poate spune mai puţin şi face mai mult, în timp ce preşedintele lucrează pe partea de lobby, de discurs şi imagine publică, dar şi prin oferirea de asistenţă ca urmare a experienţei pe care o are. Iată că ce nu a reuşit Băsescu să realizeze împreună cu guvernul PDL, poate să facă astăzi cu cel condus de alianţa PSD-PNL. Cred că şi el a devenit conştient de acest lucru.

Ar mai fi important ca şi unul şi celălalt să se abţină şi de la micile şicane, deoarece efectele pozitive ale politicilor aplicate se vor simţi imediat, iar românii sunt conştienţi de cine le aplică. Nu e nevoie să ne lăudăm de fiecare dată aici la Bucureşti ci e necesar ca la Chişinău să ştie românii că suntem prezenţi.

Este foarte bine că proiectele benefice şi care privesc Republica Moldova au continuitate. Cele 20 de milioane de euro de care a reamintit astăzi premierul României, erau prognozaţi încă din timpul guvernării Boc, şi iată că nu au fost anulaţi.

Sistemul educaţional din Republica Moldova se va reforma pe banii statului român. Practic disciplinele care duc la formarea identităţii româneşti vor fi similare cu cele din România: istoria, geografia şi limba română. Comisii mixte din cadrul celor două guverne româneşti au lucrat în acest an la elaborarea unei noi curicule care să ducă la realizarea unui spaţiu educaţional comun.

Mare parte din banii propuşi de către premier se vor duce pe achiziţia de cărţi care se vor utiliza în şcoli. Va fi necesară tipărirea manualelor pentru disciplinele mai sus menţionate.

Efectul este benefic nu doar prin prisma modului în care identitatea românească va fi protejată. Dincolo de acest lucru, premierul român a acord un sprijin deosebit tipografiilor-editurilor din România, iar în realitate aceşti bani nu se vor pierde din economia ţării, ci se vor duce în susţinerea unui domeniu ce are mari probleme- editurile.

Dacă adaugăm aici şi faptul că deja principalele companii de drumuri din România reabilitează străzi în Republica Moldova, şi asta pe bani europeni, am putea spune că modelul german începe să îşi arate inclusiv beneficiile economice.

Un alt lucru care va aduce reale avantaje va fi noul sistem de burse. Aducerea românilor basarabeni la studii în România a creat o problemă importantă instituţiilor de învăţământ din al doilea stat românesc. Noul sistem prevede ca nu doar cei de la Chişinău să vină la Bucureşti, ci şi invers. Este important să vedem în Republica Moldova câţi mai mulţi studenţi de la Vest de Prut, deoarece va avea loc o schimbare de percepţie la nivel general.  Aceştia pot constitui baza unui nou mod de gândire în societatea românească de dincolo de Prut. Un Chişinău plin de studenţi români va face Republica Moldova mai puţin sensibilă la presiunile externe, adică cele venite din Est. Studenţii români în Republica Moldova vor mai duce la un lucru- consolidarea sistemului educaţional universitar pe banii statului român. Universităţile au nevoie de ajutor iar acesta nu poate veni decât din România.

Este important că miniştrii din România au înţeles necesitatea acestui proiect de importanţă majoră, neexistând practic nici o opoziţie la această politică care se dovedeşte de continuitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite