În ultima zi de mandat, Corina Şuteu a depus Dosarul Roşia Montană la UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu a depus Dosarul Roşia Montană în ultima zi de mandat          FOTO: Florin Ghioca
Corina Şuteu a depus Dosarul Roşia Montană în ultima zi de mandat          FOTO: Florin Ghioca

În ultima zi de mandat, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a trimis la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”. Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea Ministrului Culturii, după informarea şi consultarea Prim-Ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Informaţia a fost postată pe site-ul Ministerului Culturii şi se referă la ultima decizie a Corinei Şuteu în calitate de ministru al Culturii. Depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO) şi continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloş, prin adăugarea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016.

"Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituţii şi organizaţii ale specialiştilor din ţară şi din străinătate în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Odată identificată valoarea excepţională a unui obiectiv, articolul 4 din Convenţia Patrimoniului Mondial impune obligaţia declanşării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial este primul pas în acest sens", se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

În prezent, România are şase poziţii culturale şi o poziţie naturală în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Centrul istoric al Sighişoarei, Bisericile de lemn din Maramureş şi Delta Dunării.

Decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane aparţine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, în baza evaluării dosarului depus, conform următorului calendar:

Februarie - August 2017: Evaluare tehnică a dosarului (desk review);

Septembrie 2017: Vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat;

Iulie 2018: Analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial şi decizie privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Odată cu depunerea acestui dosar, Corina Şuteu a transmis că îşi manifestă speranţa că noul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, va susţine şi va duce mai departe în cele mai bune condiţii acest demers.

Pe de altă parte, Ionuţ Vulpescu şi-a preluat mandatul de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale joi dimineaţă şi a declarat că trebuie să continuie, în primul rând, proiectele pe care le-a făcut în perioada mandatului său, lăsând să se înţeleagă că le va trece pe ultimul plan pe cele demarate în ultimele 12 luni de Vlad Alexandrescu şi Corina Şuteu, conform unei relatări făcute de News.ro.

”Astăzi nu fac comentarii. Am spus ieri (miercuri, n.r.) câteva lucruri despre ce o să fac în perioada următoare, în cadrul audierilor din comisiile reunite de la Cameră şi Senat. Mai multe lucruri, în scurt timp. Deocamdată, sunt lucruri ce ţin de programul de guvernare”, a declarat Ionuţ Vulpescu la preluarea postului de la Ministerul Culturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite