Numeroase personalităţi cer ministrului Culturii, înaintea şedinţei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, să ia măsuri legale cu privire la controversata licitaţie a unor manuscrise enesciene

Numeroase personalităţi cer ministrului Culturii, înaintea şedinţei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, să ia măsuri legale cu privire la controversata licitaţie a unor manuscrise enesciene

Semnatarii petiţiei „Eliade dezmembrat/ Enescu dezarticulat” cer ministrului Culturii să ia măsuri legale pentru a suspenda licitaţia programată de casa Historic pentru 22 septembrie şi să constituie un grup independent de experţi, format din profesionişti din domeniul juridic, muzicologic şi istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări şi să clarifice situaţia, iar rezultatele să fie comunicate transparent.

Conacul Niculescu-Dorobanţu, moşie boierească în apropiere de Bucureşti, se vinde. Cât costă domeniul

Conacul Niculescu-Dorobanţu, moşie boierească în apropiere de Bucureşti, se vinde. Cât costă domeniul

Conacul familiei Niculescu-Dorobanţu de la Cosoba a fost construit spre sfârşitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, un apropiat al familiei, care de altfel s-a ocupat personal de majoritatea construcţiilor familiei în acea perioadă, informează news.ro. Proprietatea este scoasă la vânzare de Romania Sotheby's International Realty cu 490.000 de euro.

Monument UNESCO la Iaşi?

Monument UNESCO la Iaşi?

Oraşul Iaşi a căpătat, după preluarea de către Bucureşti a statutului de capitală a proaspătului stat român modern, o valoare simbolică, atribuindu-i-se titulatura de „capitală culturală”.

Mă simt îndemnat şi, fireşte, dator să trimit cu bucurie de aici, de la Slătioara, un salut solidar şi plin de admiraţie organizatorilor celor trei zile conscrate sărbătoririi clipei fericite din ziua de 29 iulie, 1848, când, în parcul numit astăzi „Zăvoiul”, un grup de tineri au cântat pentru prima dată, sub bagheta lui Anton Pann, tulburătorul „Deşteaptă-te, române!”, acum imnul naţional al României.

acum 2 luni · comentarii (0)

Emblematicul simbol al ceramicii de Hurez, cocoşul, recunoscut de UNESCO drept brand naţional cu faimă mondială, a determinat de curând autorităţile să promoveze o hotărâre prin care milenarul oraş Hurez să devină o staţiune turistică de interes naţional, fapt ce ar favoriza ca oraşul să fie recunoscut, după Râmnic, drept a doua capitală a Olteniei de sub munte.

acum 3 luni · comentarii (0)

E prea posibil ca numele dumnealui să nu vă spună nimic: Mihai Gheorghiu este director adjunct al Muzeului Ţăranului Român. E mult mai cunoscut însă în calitatea-i de coreograf principal al defunctei Coaliţii pentru Familie, care a păgubit cu succes statul român cu magnifica sumă de aproximativ 40 milioane euro pentru traducerea ratată a cuvântului soţi din Constituţie din limba română în limba română în anul 2018.

acum 5 luni · comentarii (60)

A trecut mai bine de o lună de când am depus la Senat o întrebare parlamentară, instrument prin care Legislativul exercită dreptul legal de control asupra Executivului, cu privire la situaţia patrimonială a Bibliotecii Române din Freiburg, simbol al exilului românesc. Un răspuns din partea ministrului de resort, Bogdan Gheorghiu, a întârziat să apară.

acum 5 luni · comentarii (0)

Ajuns la vârsta la care amintirile te împresoară în stare să te sugrume, revedicându-şi dreptul la o întâietate anume, mă văd azi dator să mă întorc la vitrina librăriei Kreţulescu, unde, acum mai mult de o jumătate de veac, într-o zi de februarie, am văzut pentru prima dată un manuscris, pagini din romanul „Desculţ” şi coperta cărţii celebre.

acum 5 luni · comentarii (3)

Jocul de Oină a fost inclus în Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, documentaţia de înscriere fiind aprobată de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii. Tradiţie vie a patrimoniului cultural naţional, jocul de oină face parte din familia arhaică a jocurilor cu bâta şi mingea, practicate  în diferite culturi.

acum 12 luni · comentarii (0)

Introducerea codurilor QR pe plăcile comemorative e o „inovaţie digitală târzie“ în România. Prin proiectul de lege pe care l-am propus şi care avansează această măsură nu „revoluţionăm“ nimic. Ne civilizăm. O diferenţă dureroasă.

acum 1 an · comentarii (1)

A trecut ceva timp de când chestiunea pieselor arheologice din componenţa Parthenonului, simbolul Atenei antice, piese arheologice duse în Marea Britanie de către Thomas Bruce, al VII-lea Conte de Elgin, fost ambasador britanic în Imperiul Otoman a revenit în atenţia publicului, ca obiect de dispută între Grecia şi Marea Britanie.

acum 2 ani · comentarii (11)

Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

acum 2 ani · comentarii (4)

„Ruina, degradarea şi uitarea s-au lăsat peste conacul de la Miorcani al familiei Pillat" este titlul unui articol publicat de „Adevărul“ de curând. Domeniul de la Miorcani, donat de familia Pillat, a fost iniţial spital al Darabaniului, apoi a fost lăsat în grija BOR care a închis cu lăcate proprietatea aflată în ruină.

acum 2 ani · comentarii (0)

Ridicată în 1940 în contextul diplomaţiei culturale a statului italian în sud-estul Europei, Casa D'Italia din Târgovişte, care poartă semnătura arhitectului Enzo Canella, a rezonat cu puternica amprentă urbanistică a comunităţii italiene din acest oraş. Într-un final, această casă de patrimoniu a ajuns în atenţia Primăriei Târgovişte chemată să-şi exercite dreptul de preemţiune.

acum 2 ani · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările