Artiştii Filarmonicii se prezintă în concerte online

Artiştii Filarmonicii se prezintă în concerte online

Joi, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, la Filarmonica „George Enescu” debutează proiectul Artiştii Filarmonicii se prezintă. În primul concert din această serie, dirijat de Iosif Ion Prunner, au fost programate lucrări de Dan Dediu,  W. A. Mozart, Edward Elgar, Constantin Silvestri.

INTERVIU Petra Marian, pictor: Am încercat să evit orice gri care făcea cumva referinţă la izolare. În această perioadă m-am gândit cu tandreţe la Salvator Dali | coronavirus

INTERVIU Petra Marian, pictor: Am încercat să evit orice gri care făcea cumva referinţă la izolare. În această perioadă m-am gândit cu tandreţe la Salvator Dali

ICR Paris desfăşoară proiectul ”Împreună cu creatorii români din Franţa în timpul şi după coronavirus”. În aşteptarea reluării activităţii teatrelor, muzeelor, sălilor de concert sau a cinematografelor, ICR Paris publică interviuri despre viaţa şi proiectele a 10 artişti din Franţa care promovează cultura română. Azi: pictorul Petra Marian: ”Vom asista la o explozie culturală importantă, deoarece lumea digitală a invadat practic acest domeniu”

Spectacole de Andrei Şerban şi Anca Maria Colţeanu de la Bulandra, jucate în grădina TVR

Spectacole de Andrei Şerban şi Anca Maria Colţeanu de la Bulandra, jucate în grădina TVR

După o lungă perioadă în care spectatorii au putut urmări spectacolele Teatrului Bulandra doar online, în această săptămână au ocazia de a-şi revedea actorii favoriţi în aer liber, în curtea TVR. „Zadarnicele chinuri ale dragostei” de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, se joacă marţi, miercuri, joi, de la ora 20.00. Un al doilea spectacol, "Treapta a noua", este programat vineri, 24 iulie.

Festivalul de Film de la Roma, în octombrie. Lungmetraje de la Cannes 2020, pelicula biografică „Stardust“ şi un documentar despre Francesco Totti

Festivalul de Film de la Roma, în octombrie. Lungmetraje de la Cannes 2020, pelicula biografică „Stardust“ şi un documentar despre Francesco Totti

Festivalul de Film de la Roma este programat să aibă loc în luna octombrie, iar în cadrul ediţiei vor fi prezentate lungmetraje din selecţia Cannes 2020 şi, între altele, pelicula biografică „Stardust“, despre viaţa muzicianului britanic David Bowie, şi un documentar cu şi despre fotbalistul italian Francesco Totti.

Luni, 27 iulie, Adevărul îţi prezintă „Rasputin, dracul sfânt“ – Rene F. Miller

Luni, 27 iulie, Adevărul îţi prezintă „Rasputin, dracul sfânt“ – Rene F. Miller

Adevărul prezintă cititorilor săi un alt personaj istoric extrem de controversat şi totuşi nu suficient de cunoscut la noi, într-o carte a unui istoric austriac născut la Caransebes, pe vremea aceea pe teritoriul Austro-Ungariei: „Rasputin, dracul sfânt“. Pachetul ziar şi carte va costa 17,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

„Snowdrops and Chlorine“ („Ghiocei şi mult clor“) a făcut parte din proiectul CORPOREAL la care am lucrat şi cu care am câştigat un grant AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional). Când nu am mai putut ajunge acasă, dată fiind zona roşie în care SUA încă din nefericire este, am luat o mică suma din acest grant, mai exact cea acordată de sponsorul Pfizer România, pentru a face piesa în ţara mea de adopţie.

acum 15 ore · comentarii (2)

Simona Tănăsescu coordonează activitatea ICR Budapesta din decembrie 2018. Este doctor în Arte Vizuale al Universităţii Naţionale de Arte, şi a urmat studii de management cultural şi afaceri externe  la Institutului Naţional de Administraţie – Şcoala Naţională de Administraţie din Paris.

acum 2 zile · comentarii (1)

Matusalemica viaţă – mă gândesc astăzi – m-a pus, nu o dată, în faţa unor situaţii atât de surprinzătoare încât nu pot să le uit şi să nu dau mărturie asupra lor. Astfel, acum mai bine de trei decenii şi jumătate am făcut prima mea vizită la Blajul istoric şi am avut norocul să-l am drept ghid pe liderul tineretului din vremea aceea, din oraşul evocat cu emoţie, aşa cum se ştie, de Eminescu.

acum 12 zile · comentarii (2)

Telespectatorii acestei veri fierbinţi la propriu şi la figurat au avut plăcerea să urmărească recent în programul atât de asortat al Teatrului TV un DVD după o cunoscută piesă a „epocii de aur“: „Sfântul Mitică Blajinul“. Aurel Baranga, controversatul ei autor, a scris această satiră în anul 1965, primul din cei câţiva ai dezgheţului care a traversat România lăsând impresia că a venit ora adevărului.

acum 14 zile · comentarii (0)

Gata cu bâlciurile! Trecem la femei şi bărbaţi! Dintre multele istorii amoroase, rămase prin documente sau consemnate pe pagini zburătoare, am ales pentru astăzi povestea lui Leun, devenit personaj principal în Manuscrisul fanariot. În realitatea istorică, desigur, lucrurile nu au stat chiar ca în roman. Aşa este mereu: una se întâmplă şi alta rămâne scris. Dar asta o ştiaţi.

acum 14 zile · comentarii (2)

Cu studii în sociologie, ştiinţe politice şi matematică şi o consistentă activitate în jurnalism şi, ulterior, în diplomaţie, Dr. Martin Salamon a fost consul general al României în Grecia, iar din 2018 este directorul ICR Tel Aviv.

acum 15 zile · comentarii (1)

« M-am străduit, în izolare, să duc, cât de cât, o viaţă normală : ieşeam la cumpărături (ba chiar era un pretext pentru o scurtă plimbare), să iau ziarele, să mă opresc în faţa vitrinelor de librării care se încăpăţânau să rămână închise. Socializarea a avut cel mai mult de suferit în timpul pandemiei. »

acum 20 zile · comentarii (0)

Artist dezinvolt, cuceritor şi sensibil, Remus Azoiţei este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români. A studiat la Juilliard School din New York şi Royal Academy of Music din Londra, a cântat pe scene renumite, cum sunt Carnegie Hall din New York, Konzerthaus Berlin şi a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian şi vioară de Enescu. Cântă pe o vioară Niccolo Gagliano construită în 1755

acum 23 zile · comentarii (2)

În timpuri de pandemie, dar şi de vacanţă, avem mai mult timp să reflectăm la muzica sferelor – care nu este doar o vorbă în vânt, ci un concept filosofic din antichitate. Sau putem să ne gândim la globalizare – reflectată muzical într-un concert intitulat, emblematic, Trei continente, înregistrat în ianuarie 2020 de violoncelistul Jan Vogler şi Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de dirijorul ei şef, Cristian Măcelaru.

acum 26 zile · comentarii (0)

Bogdan Popescu este director al Institutului Cultural Român de la Stockholm (din 2018), anterior fiind director al Centrului Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român (2013-2018) si cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (din 1999).

acum 27 zile · comentarii (1)
Postari Recente