Ziua Naţională a României, celebrată în Suedia şi Norvegia, printr-un concert de la Ateneu, un spectacol de teatru de la Sibiu şi o expoziţie dedicată lui Enescu

Ziua
Naţională a României, celebrată în Suedia şi Norvegia, printr-un concert de la
Ateneu, un spectacol de teatru de la Sibiu şi o expoziţie dedicată lui Enescu

Ziua Naţională a României este şi anul acesta marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român şi de partenerii acestuia, printr-o serie largă de evenimente, organizate în triplă variantă de format – hibrid, cu public sau online. Filarmonica George Enescu şi ICR Stockhom transmit de la ora 19.00 un concert de colecţie, dirijat de Christian Badea, din seria "Concertele Centenarului de la Ateneul Român", o înregistrare din 2018.

Spectacolul „Opinia Publică” , transmis online de Scena Digitală. Directorul Constantin Chiriac: „La mulţi ani, România de pretutindeni“ VIDEO

Spectacolul „Opinia Publică” , transmis online de Scena Digitală. Directorul Constantin Chiriac: „La mulţi ani, România de pretutindeni“ VIDEO

Ziua Naţională a României este sărbătorită memorabil şi pe Scena Digitală a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu. Astfel, spectacolul „Opinia Publică” poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore începând cu 1 decembrie, ora 12:00 după-amiază (ora României) pe www.scena-digitala.ro. Spectacolul va fi transmis astăzi şi de ICR Stockholm.

Ziua Naţională - Maia Morgenstern: În România mi-am născut copiii şi mi-am petrecut părinţii. Am spus bancuri şi am plâns. De jale şi de neputinţă

Ziua Naţională - Maia Morgenstern: În România mi-am născut copiii şi mi-am petrecut părinţii. Am spus bancuri şi am plâns. De jale şi de neputinţă

Actriţa Maia Morgenstern a postat miercuri pe Facebook un mesaj de Ziua Naţională, în care afirmă că în România şi-a născut copiii şi şi-a petrecut părinţii, a spus bancuri şi a plâns - de jale şi de neputinţă - poate să îşi exprime identitatea, poate fi cine este: evreica, româncă, actriţă, om. ”Dacă te iubesc?! Te iubesc, Măria ta, ca sarea în bucate. La mulţi ani, România!”, scrie actriţa în finalul mesajului.

Regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing, într-un dialog online despre Shakespeare, cu Octavian Saiu la Teatrelli VIDEO

Regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing, într-un dialog online despre Shakespeare, cu Octavian Saiu la Teatrelli VIDEO

Ediţia de toamnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” a continuat la Teatrelli cu o întâlnire de excepţie cu regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing. Pornind de la „Regele Lear”şi de la două montări neobişnuite, ambele cu distribuţii exclusiv feminine – una la Bucureşti, cealaltă la Hong Kong – , dialogul a abordat sensurile tragicului deopotrivă în teatru şi în realitatea pe care o traversăm.

SERIAL EPISODUL 4 | Alexandru Ipsilanti, fanariotul care a întocmit primul Cod civil din Ţara Românească

SERIAL
EPISODUL 4 |
Alexandru
Ipsilanti, fanariotul care a întocmit primul Cod civil din Ţara
Românească

Descris drept un „înţelept“, „bun gospodar“ şi „un om de mare cinste“, Alexandru Ipsilanti este unul dintre puţinii fanarioţi lăudaţi în unanimitate de istorici. Separarea litigiilor civile de cele penale, sporirea numărului instanţelor de judecată, introducerea salariilor pentru funcţionari şi reorganizarea învăţământului sunt câteva dintre reformele apreciate ale domnitorului, privite ca paşi importanţi spre modernitate.

E ştiut faptul că acest personaj mitologic are o viaţă grea, transformându-se periodic din om normal în fiară sângeroasă, uneori în lup, alteori în hybrid, cel mai adesea în basmele noastre având cap de viţel roşu şi corp de om sau de felină. Viaţa lui e selenară, în funcţie de fazele lunii producându-se şi metamorfozele sale.

acum 20 ore · comentarii (1)

Ramona Boldiszar, poetă, autoare a volumului „Nimic nu e în neregulă cu mine”, Editura CDPL, face multe pentru promovarea scriitorilor contemporani. Comportament aproape neobişnuit în mediul nostru literar, adesea agresiv cu noii veniţi, sau cu cei care nu fac parte din propriul grup de susţinători.

acum 3 zile · comentarii (2)

Cărţile cu activităţi recomandate de Oana Moraru, pedagog recunoscut la nivel naţional şi încă două volume pentru copiii sub 4 ani, cu o copertă interactivă, pot fi alegeri inspirate pentru un cadou care să-i atraga pe cei mici în lumea lecturii, chiar de Sărbători.

acum 5 zile · comentarii (0)

S-a încheiat Festivalul de operă, operetă şi balet, al XVIII-lea, pe care scena lirică braşoveană îl organizează tradiţional. Luna noiembrie a programat o Gală de deschidere, baletul „Prinţ şi cerşetor”, concertul de evergreen-uri maghiare „Noi, suflete de muzicieni” şi la final, în seri consecutive cu distribuţii diferite, bune de vizionat „la pachet”, două spectacole cu o nouă producţie a operei „Elixirul dragostei” de Donizetti.

acum 6 zile · comentarii (0)

Consilier regal, Deputat, Preşedinte al Adunării Deputaţilor, Senator, Preşedinte al Senatului, Preşedinte al Consiliului de Miniştri, Preşedinte al Partidului Naţionalist-Democrat, Ministru de Interne, Ministru de Stat, Ministru al Instrucţiunii Publice, Cultelor şi Artelor. În viziunea corporate de astăzi, am spune că Nicolae Iorga a fost unul dintre oamenii politici care a reuşit să comunice eficient la toate nivelurile ierarhice.

acum 11 zile · comentarii (15)

E posibil ca producţia regretatului regizor de teatru Alexandru Tocilescu să fie mai în vârstă decât o parte dintre tinerii prezenţi sâmbătă seara la Operă pentru spectacolul cu Faust. Premiera a avut loc în 1998, iar Doina Dimitriu şi Robert Nagy, soliştii care debutau atunci în rolurile principale, s-au şi retras din activitate, după cariere internaţionale notabile.Summary

acum 11 zile · comentarii (0)

Mare şi deosebit de dens populată în situaţii excepţionale este Grădina Domnului. E încăpătoare şi primitoare pentru toţi, lăsându-i să se comporte în libertatea convingerilor lor puse, toate, sub semnul credinţei lor statornice în puterea Credinţei. A Adevăratei Credinţe. Problema fiind că „Adevărata Credinţă“ nu este la fel înţeleasă de toţi.

acum 12 zile · comentarii (93)

Cum să priveşti altfel momentele actualei stagiuni bucureştene de concerte atunci când urgia pandemică îşi dă mâna cu un întreg complex de stângăcii administrativ organizatorice? Nu poţi să nu realizezi, multe decurg din situaţia haotică de natură politică generată. Iar urmările în planul cultural, cel al vieţii de concert, sunt evidente.

acum 12 zile · comentarii (0)

Recenta producţie cu „Norma” de Bellini îşi continuă drumul de succes pe afişele primei scene lirice naţionale. Într-o jumătate de lună s-au programat patru spectacole cu distribuţii atractive, prin care s-au remarcat, am mai notat, debutul sopranei Veronica Anuşca şi prezenţele renumitelor artiste internaţionale Elena Moşuc şi Ruxandra Donose.

acum 14 zile · comentarii (0)

Strecor în fiecare cadou pentru copii şi câte o carte. Îmi place să cred că dintre acelea care rezistă probei timpului, care la fiecare nouă lectură dezvăluie sensuri noi, te sensibilizează, îţi dau de gândit şi, într-un fel sau altul, te formează şi te fac mai puternic.

acum 15 zile · comentarii (5)

Există biblioteci care trag după ele comunitatea, există biblioteci cu mentalitate europeană în satele din România.  Aici se desfăşoară în mod constant programe de educaţie şi proiecte punctuale facilitate bibiotecari, chiar şi în pandemie. Am descoperit cu bucurie şi uimire o astfel de bibliotecă şi vreau să o cunoaşteţi cu toţii pe bibliotecara care a făcut aceste lucruri posibile.

acum 16 zile · comentarii (1)

În fiecare zi, sute de oameni părăsesc această viaţă, în România zilelor noastre: privesc cu tristeţe cum ne-am obişnuit să citim, insensibili, aceste cifre şi să ne vedem în continuare de vieţile noastre. Deşi cei plecaţi sunt copiii, părinţii, bunicii cuiva dintre noi... Am avut acest lucru în gând când am ales primul disc despre care am ales să scriu în 2021, după o perioadă de pauză a micilor mele excursii muzicale discografice.

acum 16 zile · comentarii (3)
Modifică Setările