Caragiale in Vietnam

Caragiale in Vietnam

Desi pierd mult prin traducere, dramaturgia si proza lui Caragiale sunt gustate in spatii psihoculturale foarte indepartate si, fireste, foarte diferite de al nostru, ori de cel european. Incat, daca

Domnisoara, mat fermecat!

Domnisoara, mat fermecat!

Saptamanalul "Literatura si Arta", care apare la Chisinau, publica in numarul 6 (februarie 2002), sub titlul "... Au iubit si ei!", o scrisoare de dragoste, de acum 30 de ani, a domnului Vladimir

Un nou scandal la "Nottara"

Un nou scandal la

Actorii ameninta cu greva in cazul revenirii directorilor Vlad Radescu si Stelian Nistor Trupa Teatrului "Nottara", prima din tara care a declansat, in urma cu doi ani, o greva pentru a determina

Casele lui Caragiale

Casele lui Caragiale

In noianul de simpozioane si colocvii dedicate in aceste zile lui Caragiale, la implinirea a 150 de ani de la nasterea sa, mai util ar fi , pentru cei care nu stiu prea multe despre el, sa afle ce

O mulţime de studii arată că este important să le citeşti copiilor de când se află în burtică, pentru că le creşti capacitatea viitoare de a învăţa şi de a utiliza cuvintele. Totuşi, cărţile pentru bebeluşi şi cele pentru copiii foarte mici nu sunt neapărat, destinate lecturii.

acum 10 zile · comentarii (7)

După două premiere de forţă, „Norma” şi „Lohengrin”, stagiunea centenară bucureşteană a programat o reluare binevenită, „Lucia di Lammermoor” de Donizetti, producţie autografiată Andrei Şerban, montare cu un parcurs ce a însemnat premiera din 1995 de la Opéra Bastille prezentată ciclic in loco, regândirea din 2014 pentru Opera din Iaşi, vizitarea Operei Naţionale Bucureşti în 2017.

acum 10 zile · comentarii (0)

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei etnicilor germani din România, Primăria Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează marţi, 18 ianuarie 2022, ora 17.30, prezentarea volumului „Drumul Nostru în Vechiul Regat”, realizat de Forumul Democrat al Germanilor din România Forumul Regional - Regiunea Extracarpatică la Editura Honterus, din Sibiu, 2021.

acum 12 zile · comentarii (0)

Ziua Culturii Naţionale a devenit o formă fără fond. Sunt atâtea state occidentale care nu au o zi consacrată culturii naţionale. Oricare dintre acestea au, în schimb, o producţie de cultură constantă şi trăiesc cultural, zi de zi, printr-un mod de viaţă dependent de presă culturală, de imaginarul muzeal, de consum cinematografic, de apetit pentru muzică clasică, de energia teatrului care te mută în lumi şi societăţi inaccesibile.

acum 13 zile · comentarii (2)

În sfârşit, producţia lui Andrei Şerban pentru Lucia di Lammermoor revine pe scena Operei Naţionale după o absenţă de patru ani. Restauraţia din interimatele post Beatrice Rancea (Fane Ignat şi scurtul mandat al lui Răsvan Cernat) au exilat montarea în depozit şi probabil că, dacă n-ar fi fost stagiunea centenară, casarea era terminus paradis.

acum 14 zile · comentarii (3)

Când un umorist de talia lui Costel Pătrăşcan îşi pune problema educaţiei (fără semnul întrebării), poţi fi sigur că drumul spre concluzia (de etapă) e presărat cu spinii ironiei, într-un preaplin de inteligentă privire critică, aruncată spre o realitate (cea românească), ce nu duce lipsă de asperităţi, incongruenţe, rupturi, amarnice încordări inutile şi triumfale eşecuri anunţate.

acum 14 zile · comentarii (1)

Pandemia a întrerupt pentru aproape doi ani tradiţia concertelor elevilor Colegiului de Artă „Carmen Sylva” în compania Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. De unde şi atmosfera foarte încărcată de energie şi de emoţie a acestei seri de Ianuarie: o sală plină de elevi, părinţi, profesori şi probabil câţiva spectatori curioşi care au fost însă gratificaţi cu două ore de muzică cu totul speciale.

acum 16 zile · comentarii (0)

Continuând tradiţia de 64 de ani a promovării tinerilor artiştilor plastici români, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană, vă invită luni, 10 ianuarie 2021, ora 18.30, la sediul din Str. Batiştei nr. 15, sector 2, Bucureşti, la vernisajul expoziţiei de pictură Păunii – frumuseţi nemuritoare, realizată de Ioana Simona Petcu.

acum 24 zile · comentarii (0)

Cuvântul „zână”, via Pârvan, Eliade etc, ar veni de la zeiţa Diana, al cărei cult se întinsese prin pădurile fostei Dacii. Ritualuri, dezmăţuri mistice, întâlniri nocturne şi dansuri macabre. Cam asta făceau adepţii Dianei, devenită Sancta Diana - Sânziana, iar cei care o creditau se numeau desigur „dianatici”, „zănatici”.

acum 24 zile · comentarii (7)

România, anii ’50. „Rebus, maşină de jucărie şi bomboane în pomul de Crăciun!“, spune explicaţia „oficială“ a pozei. Unde sunt Crăciunurile de altădată? Oricum, et in Arcadia ego. Îl aşteptam pe Moş Gerilă tot anul, ca pe un Mesia al cadourilor. Dacă mă întâlneam cu el faţă în faţă, eram însă mai degrabă timid, mă fâstâceam şi nu ştiam ce să-i spun.

luna trecuta · comentarii (11)

Una dintre primele cărţi pe care le-am citit şi care apoi m-au urmărit toată viaţa (m-au „bântuit“, aş putea spune, pentru a fi în ton cu conţinutul) este ciclul de poveşti arabe „O mie şi una de nopţi“ (li s-a întâmplat şi unor Goethe, Stevenson sau Borges, aşa că sunt mulţumit de companie). Este una dintre acele „cărţi totale“, care conţin totul şi încă ceva în plus.

acum 25 zile · comentarii (3)

În an centenar, Opera Naţională Bucureşti încheie anul 2021 cu un spectacol de colecţie din repertoriul clasic universal, „La Bohème” de Giacomo Puccini, programat miercuri, 29 decembrie, ora 18:30. În rolul titular, publicul spectator o va putea urmări pe celebra soprană Irina Lungu, în calitate de invitat special pe şcena operei bucureştene.

luna trecuta · comentarii (1)
Modifică Setările