Ziua Mondială a Cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a SINECTICO, întrunire a oamenilor de carte din România, va avea loc mâine, în mai multe centre culturale din Bucureşti.Manifestarea se va deschide astăzi, de la ora 13.00, la Sala Media a ministerului, cu participarea lui Kelemen Hunor, Anei Blandiana, Alex. Ştefănescu şi  Grigore Arsene.

Data de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Shakespeare, Vladimir Nabokov sau Maurice Druon sunt născuţi în această zi. UNESCO a decis ca data de 23 aprilie să fie desemnată Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Obiceiul din Spania de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe, care se sărbătoreşte tot mâine, a ajutat la împământenirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Din 1999, ziua de 23 aprilie a fost declarată şi „Ziua bibliotecarului român", promovân­du-se dreptul şi libertatea lecturii, sub deviza „lectura pentru toţi", potrivit documentaristului Laura Rudeanu.  

Obiectivele SINECTICO ale întrunirii oamenilor de carte din România, organizată mâine de de Talk Partners cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, sunt de lungă durată: să revigoreze piaţa de carte, sa îmbunătăţească relaţia dintre editori şi librari, să promoveze autorii români contemporani în rândul tinerilor, să creeze o legătura puternică şi transparenţă între editori, librari şi publicul cititor, să ajute la dezvoltarea ilustraţiei de carte.

Aflată sub patronajul Ministerului Culturii, manifestările se deschid astăzi, de la ora 13.00, la Sala Media a Ministerului Culturii, printre participanţi numărându-se Kelemen Hunor, ministrul Culturii, poeta Ana Blandiana, criticul literar Alex. Ştefănescu, Grigore Arsene, preşedintele AER, Dan Mircea Cipariu, preşedinte al Secţiei Poezie al Asociaţiei Scriitorilor, directori de şcoli şi licee, elevi şi studenţi.

Manifestările organizate de Talk Partners se vor desfăşura mâine, între orele 10.00 şi 17.30, la Colegiul Bilingv „George Coşbuc", la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale", la Diverta Magheru, la Cărtureşti, la Institutul Francez, la Colegiul Tehnic de Poştă „Gheorghe Airinei".

La Colegiul Naţional „Ion Creangă",  la Casa Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox vor fi organizate sesiuni de comunicări.

Evenimente

Colegiul Bilingv „George Coşbuc"

11.30 - 12.30. Prezentare autor, sesiuni de autografe, dialog cu Silvia Kerim.

12.30 - 14.30. Dezbaterea „Dreptul de autor - între cotract şi librarie. Cum poate ajuta un agent literar?". Moderator Cristina Tătăreanu.

16.30 - 17.30. Dialog cu cititorii - criticul literar Alex Ştefănescu.

Şcoala Centrală

10.00 - 11.30. Dezbaterea „Manualul şcolar în derivă - între modern şi nicovala Ministerului Educaţiei". Moderator Eugen Palade - CEDU.

14.00 - 15.00. Lectura publică Dinu D. Nica (roman modern, alegoric, după „Punguţa cu doi bani").

15.00 - 16.30. Dezbatere „Unde ne sunt traducătorii?". Moderator Horia Barna.

Diverta Magheru

16.00 - 17.00. Sesiune de autografe Emil  Constantinescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite