VIDEO Liberalul Dinu Zamfirescu: „Poporul român simte nevoia să fie dirijat de un «tătuc»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Dinu Zamfirescu, fost deţinut politic, preşedintele Consiliului ştiinţific al IICCMER şi membru în Colegiul CNSAS, vorbeşte, la Adevărul Live posibilitatea restaurării monarhiei în România şi despre prima şi cea mai mare manifestaţie anticomunistă din 8 noiembrie 1945. Demonstraţiile au fost organizate cu prilejul aniversiării onomasticii Maiestăţii Sale Regele Mihai. La aceeaşi dată, Zamfirescu a fost arestat şi dus la Jilava.

 

La 8 noiembrie 1945, liberalul Dinu Zamfirescu era elev la Liceul „Spiru Haret", din Capitală - coleg de clasă cu fostul preşedinte Ion Iliescu. Deşi, pe atunci, nu era membru de partid, deşi era apropiat liberalilor, elevul Dinu din a XI-a s-a alăturat unui grup restrâns de ţărănişti pentru a ajunge în Piaţa Palatului. Studenţii PNŢ se organizau în echipe reduse, în diferite zone ale Capitalei, urmând să se unească abia în faţa Palatului Regal.

"Căsătoria lui Carol al II-lea cu doamna Lambrino a fost declarată nulă. Pe de altă parte, această căsătorie s-a realizat doar religios. Carol al II-lea a dezertat de pe front şi a plecat cu această doamnă Lambrino în Rusia, unde a angajat un preot rus. Din punct de vedere monarhic, el nu are niciun fel de titlu." 

"În perioada monarhiei constituţionale, România a avut cea mai mare dezvoltare, a avut loc crearea unui stat modern, mergând mai departe la reîntregirea ţării, după Primul Război Mondial, care s-a făcut sub oblănduirea Regelui Ferdinand. Apoi, când a venit Carol I, România era deosebit de înfloritoare. (...) Regele constituţional nu guvernează. El domneşte, el asigură un echilibru între cele trei puteri. Cele mai avansate ţări din lume sunt monarhii constituţionale: Marea Britanie, ţările nordice etc. Întotdeauna am crezut că viitorul României este monarhia constituţională."

Există o mentalitate în care poporul român simte nevoia să fie dirijat de cineva, de un tătuc, oamenilor le e frică să-şi ia viaţa în propriile mâini. Marea masă a populaţiei cere ca puterea să-i dea, să-i facă. Încă există mentalitatea aceasta a asistatului, ca altul să-i mestece mâncarea şi el doar s-o înghită.  Dinu Zamfirescu, liberal

"La noi există o mentalitate în care poporul simte nevoia să fie dirijat de cineva, de un tătuc, oamenilor le e frică să-şi ia viaţa în propriile mâini. Marea masă a populaţiei cere ca puterea să-i dea, să-i facă. Încă există mentalitatea aceasta a asistatului, ca altul să-i mestece mâncarea şi el doar s-o înghită. sunt şi mulţi tineri care au spiritul de independenţă, de concurenţă, de libertate. Această populaţie mai luminată nu reprezintă o majoritate în ţara asta, încă nu. Sunt prea puţini."

"În ţările ocupate de sovietici se instauraseră aceste regimuri. La noi nu era integral, mai exista regele in funcţie (în 1945). Preşedintele Truman al SUA, care avea informaţii, dar voia să fie informat de cineva în care avea deplină încredere, despre România şi Bulgaria, a trimis un jurnalist pe care l-a rugat să meargă să vadă, la faţa locului, care e situaţia. Conducătorii partidelor democratice din România au fost înştiinţaţi de treaba asta si de perioada în care va veni. S-.au organizat manifestaţii, fiecare partid a avut manifestaţia sa."

image

„Chiar când am intrat pe strada Ştirbei Vodă, să merg la întâlnire, m-a abordat un bărbat pe ruseşte:  «Cât este ceasul?» I-am tras o înjurătură şi l-am întrebat: «Ai uitat să vorbeşti româneşte?». După ce am ajuns la statuia lui Carol I, am început să strigăm, cu cei prezenţi acolo, «Regele şi Patria», «Libertate şi dreptate», sau chiar «Anglia şi America». Nu erau lozinci ostile, şi nici noi nu eram. Manifestam paşnic." La ora 10.00 însă au apărut primele forţe de represiune, camuflate în muncitori fideli guvernării: un şir de camioane au apărut dinspre Athenée Palace, purtând insigna CGM - Confederaţia Generală a Muncii, sindicat condus de Gheorghe Apostol.

„Au început să coboare oameni din camioanele astea şi, când noi strigam «Regele şi Patria», ei strigau «Groza şi poporul», iar când strigam noi «Regele», ei făceau semn la gât, că ne taie capul. Camioanele astea au început să dea ocol statuii, în formaţie, şi să ne strângă cât mai mult. Ne-am căţărat pe soclu să nu ne lovească! Nişte tineri, mai enervaţi, au blocat unul dintre camioanele astea şi l-au răsturnat. Săreau muncitorii din camion ca puricii, aşa săreau!“, ne povesteşte Dinu Zamfirescu.

„În această învălmăşeală, un tip, mai solid, m-a luat de gât, pe sus m-a luat şi m-a pus în spatele cordonului format de forţele de represiune. M-a arestat şi m-a dus la Prefectura de Poliţie, într-un beci foarte întunecos. Am fost dus apoi într-un subsol de la Academia Militară şi apoi la Jilava. O lună  am stat în arest, până la 12 decembrie".  După ce a fost eliberat, Dinu Zamfirescu s-a dus direct la sediul Partidului Liberal şi a semnat adeziunea. „S-a creat prima organizaţie de elevi din cadrul unui partid politic din România - Organizaţia Colegială a Elevilor, aşa se numea". Tot atunci, Zamfirescu şi-a semnat încă patru condamnări la închisoare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite