Zilele teatrului tânăr şi neliniştit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe la Bucureşti Festivalul de Teatru Independent „Undercloud“, iar în perioada 31 august – 3 septembrie, la Mangalia, tinerii actori îşi încearcă şansa la Gala HOP. Cele două evenimente se desfăşoară înainte de începutul noii stagiuni teatrale.

La sfârşitul verii, stagiunile teatrelor bucureştene sunt încă închise, iar oferta de spectacole este minimă. În acest peisaj sărac, un festival de teatru independent este bine-venit. Ajuns la cea de-a patra ediţie, „Undercloud" este o iniţiativă utilă atât pentru spectatori, cât şi pentru artişti. Producţiile care nu aparţin teatrelor subvenţionate, de cele mai multe ori de o calitate indiscutabilă, îşi găsesc astfel un spaţiu de manifestare, reunite sub aceeaşi idee: festival „independent de orice", care se petrece „Sub nor", în traducerea liberă a numelui său „Undercloud".

Desfăşurat până anul trecut pe terasa „La Motoare", evenimentul se mută din această vară la Teatrul „La Muse" de pe Lipscani, aducând în Centrul Vechi cele mai bune spectacole din stagiunea prezentă a teatrelor independente din Capitală. De astăzi şi până pe 10 septembrie, 20 de producţii vor putea fi văzute începând cu orele 19.00 sau 21.30. „Publicul ţintă sunt iubitorii de teatru viu", a explicat Chris Simion, directoarea festivalului. „Cei care sunt lipsiţi de prejudecăţi şi vor să vină într-un spaţiu alternativ, fără pluşul din Sala Mare de la Teatrul Naţional, să vadă spectacole adevărate, spectacole sincere, sunt bine-veniţi".

Spectacole „lipsite de etichetă"

Timp de două săptămâni, spectatorii sunt aşteptaţi la producţii mai vechi sau mai noi de la Teatrul Act, Teatrul Luni de la Green Hours, Unteatru, Compania D'AYA şi de la alte instituţii. Toate spectacolele participante sunt „lipsite de etichetă" şi „le vorbesc oamenilor pe limba lor, direct către minte şi suflet", după cum anunţă organizatorii.

Festivalul va fi deschis în această seară de spectacolul „Te iubesc! Te iubesc? ", în regia lui Chris Simion, după textul lui Dumitru Solomon, „Zăpezile de altădată", o frumoasă călătorie în mirajul căsniciei, care s-ar putea rezuma prin replica de final: „Nu există dragoste infinită. Ne amăgim. Legile poeziei sunt altele decât legile vieţii".

Selecţia mai include producţii precum „Amalia respiră adânc", pentru care actriţa Cristina Casian a obţinut un Premiu UNITER, sau excelentele montări ale lui Cristi Juncu, „American Buffalo" şi „Nişte fete". „9 grade la Paris", spectacol de teatru-film cu Alina Berzunţeanu, sau „Fata cu cărămida-n gură", recenta creaţie scenică a lui Theo Herghelegiu, alături de recitalul în premieră „O femeie singură", susţinut de Maia Morgenstern, sunt doar câteva repere din programul ofertant al următoarelor zile.

Tinerii au încă un HOP

La malul mării, la Mangalia, are loc în această săptămână, de pe 31 august până la 3 septembrie, cea de-a XIV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, cea mai importantă manifestare dedicată tinerilor artişti, desfăşurată sub tema „alteritate". Numărându-se printre puţinele evenimente din România care încurajează performanţa individuală, de tip recital sau one-man show, gala este o şansă pentru absolvenţii de actorie. În condiţiile în care posturile din teatre sunt blocate, iar la audiţiile pentru un rol participă până la 500 de doritori, evenimentul de la Mangalia le oferă artiştilor aflaţi la început de drum ocazia de a fi văzuţi de regizori sau de producători.

Ca şi în anii trecuţi, competiţia, la care se înscriu zeci de tineri absolvenţi ai facultăţilor de profil, va cuprinde două secţiuni: „Grup" şi „Individual". La prima secţiune vor concura patru spectacole, alese de un juriu alcătuit din Mircea Cornişteanu, George Mihăiţă şi Attila Vizauer. Producţiile rămase în competiţie în urma preselecţiei sunt: „The H(eden) Garden", de Alexandra Pâzgu, „Hamlet... Eu sunt?", după „I am Hamlet", de Richard James, „Fetele grase câştigă întotdeauna", de Madeline George şi „Repetiţia", colaj de texte după Eugène Ionesco şi Matei Vişniec.

La secţiunea „Individual", comisia formată din Mihai Dinvale, Silviu Jicman şi Cornel Todea a admis în finală 20 de participanţi, care îşi vor disputa marele trofeu „Ştefan Iordache" şi celelalte premii de interpretare puse în joc. În privinţa recitalului, participanţii se bucură de libertate neîngrădită în sfertul de oră în care trebuie să convingă juriul, format din coregraful Florin Fieroiu, actorii Marius Manole şi Virginia Mirea, regizorul Radu Afrim şi criticul de teatru Sorin Crişan. Majoritatea concurenţilor au optat pentru texte contemporane semnate, printre alţii, de Matei Vişniec, Péter Esterházy sau Ştefan Caraman.

Pe la Gala Hop au trecut, începând din 1998 - când a avut loc prima ediţie - nume importante ale teatrului şi cinematografiei actuale, de la Anamaria Marinca, celebră pentru succesul din filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", câştigător al Premiului Palme d'Or, la Mirela Oprişor sau la Dragoş Bucur, alte vedete ale cinematografiei autohtone. 

Preţul Biletelor

Preţul unui bilet la un spectacol din cadrul festivalului este de 30 de lei. Biletele se pot achiziţiona de la Teatrul „La Muse" (strada Lipscani, nr. 53) şi de pe www.vreaubilet.ro.

20 de spectacole cuprinde ediţia din acest an a Festivalului de Teatru „Undercloud".

Zorba, câştigător la HOP în 2010

Ediţia de anul trecut a Galei Tânărului Actor HOP de la Mangalia a fost câştigată de actorul Ioan Mihai Cortea (foto), cu un monolog după romanul „Alexis Zorba" al lui Nikos Kazantzakis.



„Faptul că am câştigat Gala HOP m-a ajutat în primul rând psihic, pentru că era o perioadă în care respectul meu faţă de mine şi încrederea în mine erau foarte jos", a declarat actorul pentru „Adevărul".

Pornind de la momentul care i-a adus premiul de interpretare, Ioan Mihai Cortea a continuat proiectul, la care a lucrat aproape un an. Acesta a devenit un spectacol, care acum se joacă în Bucureşti, la „unteatru". Ioan Mihai Cortea semnează, de asemenea, dramatizarea şi regia. „Nu mă consider regizor, dar am ţinut neapărat să fac spectacolul , pentru că iubesc acest personaj. Zorba simte tot, trăieşte tot, iubeşte tot... ", a mai spus actorul, care poate fi văzut şi în alte producţii independente.

Nu rataţi la „Undercloud"!

Marţi, 30 august, ora 21.30 - „Cada cu picioare". Regia: Florin Zamfirescu. Distribuţia: Ştefana Samfira, Cristi Balint.

Miercuri, 31 august, ora 19.00 - „Amalia respiră adânc". Regia: Mariana Cămărăşan. Distribuţia: Cristina Casian.

Miercuri, 31 august, ora 21.30 - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?". Regia: Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc. Din distribuţie: Florina Gleznea, Ionuţ Grama.

Joi, 1 septembrie, ora 19.00 - „Ce ne spunem când nu ne vorbim". Regia Chris Simion. Din distribuţie: Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir.

Vineri, 2 septembrie, ora 19.00 - „American Buffalo". Regia: Cristi Juncu. Distribuţia: Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Marius Florea Vizante.

Duminică, 4 septembrie, ora 19.00 - „9 grade la Paris". Regia: Peter Kerek. Distribuţia: Alina Berzunţeanu.

Marţi, 6 septembrie, ora 19.00 - „Declar pe propria răspundere". Regia: David Schwartz: Distribuţia: Alina Şerban.

Marţi, 6 septembrie, ora 21.30 - „7 zile din viaţa lui Simon Labrosse". Regia: Dan Tudor. Din distribuţie: Mihaela Teleoacă, Dan Tudor.

Miercuri, 7 septembrie, ora 19.00 - „Nişte fete". Regia: Cristi Juncu. Din distribuţie: Vlad Zamfirescu, Cristina Florea, Diana Cavallioti.

Sâmbătă, 10 septembrie, ora 19.00 - Recital Maia Morgenstern: „O femeie singură". Regia: Marcel Stănciucu.

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite