„Zilele Nordului”. Stejarii lui Ştefan cel Mare se arată la Darabani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana celor Patru Stejari din Darabani
Poiana celor Patru Stejari din Darabani

Poiana celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare, monument istoric din Darabani, juduţul Botoşani, va fi reamenajată în cursul acestui an, la iniţiativa Asociaţiei Nord. Demersurile au început în primăvara acestui an, iar activităţile fac parte din agenda festivalului Zilele Nordului, care se va desfăşura la Darabani în perioada 8-10 august.

Legenda spune că cei patru stejari au fost sădiţi de însuşi Ştefan cel Mare, în 1470.  Era sfârşit de august, căldură mare. Pe 20 ale lunii, câteva zile mai devreme, oastea moldovenească reuşise să îi împingă afară din ţară pe soldaţii Hoardei de Aur. Bătălia avusese loc la Lipnic – în nord-estul Basarabiei de azi – şi se terminase cu pierderi grele pentru tătari, căzând prizonieri chiar fratele şi fiul hanului Mamac. În drumul de întoarcere spre capitala Suceava, domnitorul şi oştirea lui au trecut Prutul pe teritoriul Darabaniului de azi, unde au hotărât să facă popas. Pentru că nu au găsit umbră să-i adăpostească de canicula din august, domnitorul ar fi sădit patru stejari, câte unul în fiecare dintre colţurile unui pătrat imaginar.

În zilele noastre, e nevoie de patru bărbaţi să poată înconjura oricare dintre stejari cu mâinile, iar datarea cu carbon le-a confirmat vârsta, astfel că Poiana celor Patru Stejari a devenit monument istoric. În urmă cu câteva decenii, zona era unul dintre locurile preferate de dărăbăneni pentru picnicuri, serbări populare şi plimbări, dar timpul şi nepăsarea au lăsat urme adânci în poiană – un stejar a murit după repetate acţiuni de vandalism, iar iarba, cărările sau băncuţele de altădată au devenit numai amintire.

Zilele Nordului afis

Prin urmare, Asociaţia Nord şi-a propus să reamenajeze poiana, cu sprijinul Primăriei şi a Ocolului Silvic din Darabani. Primul pas l-a constituit un maraton caritabil, desfăşurat în luna aprilie şi care a adus donaţii de la dărăbăneni stabiliţi pe trei continente. Poiana a intrat în reamenajare în luna iulie, proiectul fiind condus de Biroul de Peisagistică OPNA Landscape Culture din Cluj, care s-a implicat pro bono atât în design, cât şi în coordonarea lucrărilor. Prima etapă de reamenajare a fost realizată cu sprijinul voluntarilor - studenţi la arhitectură din Bucureşti şi Cluj, precum şi elevi din Darabani.

„Am reuşit să toaletăm zona, să instalăm porţile de trecere, semnele de direcţionare, aleile şi băncile din grinzi. În octombrie vom planta şi gardul viu care va împărţi mai bine spaţiul în poiană şi care-i va da aerul unei încăperi speciale, unde poţi să admiri în tihnă măreţia stejarilor. În această vară sperăm să putem consolida şi drumul de acces către poiană, cu sprijinul Primăriei Darabani şi a doi oameni de afaceri din localitate. Proiectul este unul simplu şi de efect, o intervenţie neintruzivă, şi abia aşteptăm ca dărăbănenii şi turiştii să se poată bucura de noua poiană”, a declarat Alex Teioşanu, co-fondator al asociaţiei Nord.

Poiana celor Patru Stejari va fi reinaugurată oficial sâmbătă, 9 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului, printr-un spectacol la care vor participa artişti din România, Ucraina şi Republica Moldova.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte şi călătorii găzduit la Darabani, pe colţul celor trei frontiere: România, Ucraina şi Republica Moldova. Adunând laolaltă artişti şi turişti din România, Basarabia şi Bucovina de Nord, festivalul îşi propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială şi culturală a acestei regiuni şi la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni.

Festivalul este organizat de către Asociaţia Nord, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Darabani. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite