Zece personalităţi care au murit în sărăcie: poveştile triste ale lui Schindler, Alan Poe şi Nietzsche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria este presărată de poveştile unor celebrităţi care şi-au aruncat banii pe fereastră şi, în ciuda talentului cu care au fost înzestrate, au murit în sărăcie. Iată, mai jos, zece dintre cele mai şocante şi depresive destine.

image


Sammy Davis jr (1925 - 1990)

Sammy Davis Jr. a fost un prezentator şi un actor celebru şi membru al celebrei trupe al lui Frank Sinatra, "Rat Pack". In ciuda faptului că a câştigat 50 de milioane de dolari de-a lungul carierei sale, la data morţii sale, 16 mai 1990, actorul avea o datorie de peste 15 milioane de dolari. A decedat din cauza unui necruţător cancer la gât. I-a plăcut să cheltuiască peste măsură şi să consume substanţe interzise. 

image

Joe Luis (1914 - 1981)

Boxerul Joe Luis a deţinut titlul la categoria grea în perioada 1937 - 1949. A fost cea mai lungă perioadă de supremaţie din istoria boxului. În ciuda succesului său sportiv, Louis a câştigat doar 800.000 de dolari. A făcut o serie de investiţii neprofitabile, a făcut uriaşe donaţii pentru armata americană iar Fiscul l-a urmărit aproape toată viaţa. Sfârşitul vieţii sale a fost unul dramatic. A suferit de depresie în urma consumului de cocaină, a ajuns internat la psihiatrie cu diagnosticul de paranoia severă şi a murit în urma unui stop cardiac pe 12 aprilie 1981.

image

Judy Garland (1922 - 1969)

Judy Garland a rămas faimoasă în lumea cinematografiei pentru Dorothy, rolul său celebru interpretat în filmul Vrăjitorul din Oz, ecranizat în 1939. Viaţa sa a fost presărată din plin de dezastre, atât financiare cât şi emoţionale. Persoană instabilă şi depresivă, s-a lăsat pradă şi consumului de droguri. Judy a murit pe 22 iunie 1969, după o supradoză de barbiturice, îndatorată şi cu Fiscul pe urmele sale.

image

Bela Lugosi (1882 - 1956)

Bela Lugosi a fost un actor maghiar celebru care a jucat în Dracula, Fiul lui Frankestein sau Zombie-ul Alb. Lugosi era simbolul filmelor de groaza ale anilor '20. Atunci când Universal a renunţat să mai producă filme de groază, cariera lui Lugosi s-a prăbuşit. A ajuns să trăiască în sărăcie şi a murit în uma unui atac de cord în apartamentul său din Los Angeles, la vârsta de 73 de ani.

image

George Best (1946 - 2005)

George Best a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai campionatului britanic. S-a consacrat la Manchester United însă suferea de alcoolism cronic. Atunci când a fost întrebat de un reporter ce a făcut cu cei 100 de milioane de dolari pe care i-a câştigat în cariera sa, Best a răspuns: "Am investit 90% din ei pe femei, băutură şi maşini. Pe restul de 10% i-am cheltuit." Era dependent de droguri, a fost diagnosticat în 2000 cu leziuni hepatice severe şi a murit cinci ani mai târziu, la vârsta de 59 de ani.

image

Friedrich Nietzsche (1844–1900)

Scriitorul german Friedrich Nietzsche a stârnit primele controverse atunci când a afirmat, prima dată, că "Dumnezeu a murit" şi pentru faptul ca el credea că moralitatea convenţională era depăşită în lumea modernă. Filosofia sa se baza nu pe compasiune, ci pe dorinţa pentru putere şi pe Ubermensch, cel căruia nu îi pasă de sentimentele cuiva mai prejos decât el. Nietzche şi-a văzut sfârşitul atunci când a suferit în urma unei căderi nervoase când a văzut un cal vătut până la sânge pe stradă. Nietzche a fost îngrijit în ultimii săi ani de viaţă de mama şi de sora sa. 

image

Vincent van Gogh (1853–1890)

Vincent van Gogh a fost unul dintre cei mai mari pictori post-impresionism din istorie. În timpul vieţii, însă, a reuşit să îşi vândă o singură capodoperă. A suferit de sindromul bipolar şi avea o predispoziţie pentru depresie, halucinaţii şi paranoia. În 1888, după o dispută cu pictorul francez Paul gauguin, şi-a tăiat urechea stângă şi i-a dat-o unei prostituate. Van Gogh a murit fără niciun ban, pe 29 iulie 1890, la două zile după ce s-a împuşcat în piept. Munca sa a fost apreciată după moartea sa.

image

Oscar Wilde (1854–1900) 

Oscar Wilde a fost una dintre cele mai mari figuri ai literaturii din secolul XIX. Wilde a ajuns să fie arestat pentru indecenţă şi condamnat la doi ani de muncă forţată. După ce a fost eliberat, a căzut în depresie iar cariera sa a luat sfârşit. A murit pe 30 noiembrie 1900 într-un hotel mizer din Paris după ce s-a îmbolnăvit de meningită. 

image

Oscar Schindler (1908–1974)

Schindler era un om de afaceri extrem de tenace. În 1939, s-a înscris în Partidul Nazist. Aflat în opoziţie cu politica de persecutare a evreilor, Schindler s-a mutat în Polonia pentru a angaja şi a salva, astfel, practic, de la moarte o mulţime de evrei. Schindler a cheltuit o groază de bani mituind pentru a-i salva pe evreii care munceau pentru el. După căderea nazismului, afacerile lui Schindler s-au prăbuşit. Deseori era umilit de către publicul german care, nu de puţine ori, arunca până şi cu cu pietre în el, în plină stradă. Marele om de afaceri şi/a petrecut ultima parte din viaţă graţie unor organizaţii caritabile evreieşti şi a murit în Germania de Vest, în 1974.

image

Edgar Allan Poe (1809–1849)

Poveştile gotice ale lui Poe, precum "The Tell-Tale Heart" sau poemul "The Raven" au rămas, peste timp, în literatura universală. Viaţa lui Poe a fost, însă, una extrem de tulburătoare. Se chinuia să îşi ducă traiul de la o zi la alta şi nu era în stare să aibă un loc de muncă din cauza personalităţii sale şi a faptului că suferea de alcoolism. Pentru poemul "The Raven" nu a primit decât câţiva dolari la publicarea sa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite