VIDEO Tatuaje vechi de peste 2500 de ani, descoperite pe o mumie din Siberia

VIDEO Tatuaje vechi de peste 2500 de ani, descoperite pe o mumie din Siberia

Mumia siberiană cu tatuaj, „Prinţesa Altai"

Mumia unei femei numită „Prinţesa Altai” se află în muzeul Institutului de Arheologie şi Etnografie din Novosibirsk, Rusia şi încântă prin originalitatea tatuajelor.  Tatuajele nu sunt doar o modalitate prin care oameni se exprimă - acestea sunt o tradiţie ce datează de aproape trei mii de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

O mumie siberiană, despre care cercetătorii cred că a fost înmormântată în urmă cu 2500 de ani, i-a şocat chiar şi pe cercetătorii care au descoperit cât de bine s-a impregnat cerneala cu care era tatuată pe braţele şi degetele femeii, scrie Daily Mail.

Corpul mumificat al femeii, despre care se crede că ar fi avut  între 25 şi 28 de ani, a fost descoperit în 1993. Femeia a fost găsită purtând haine scumpe, o cămaşă de mătase lungă şi cizme frumos decorate, precum şi o perucă din păr de cal. Prinţesa, după cum a fost numită, a fost îngropată alături de doi bărbaţi şi şase cai.
După ce a fost descoperită, ea a fost ţinută la rece într-un institut ştiinţific, dar curând va fi expusă într-o expoziţie la Muzeul Naţional Republican din capitala Siberiei, Gorno-Altaisk.

Arheologii cred că a fost probabil o vindecătoare sau un povestitor, deoarece nu a fost îngropată alături de arme de război. Deşi faţa şi gâtului nu s-au păstrat, ea a fost tatuată pe braţe şi pe degete, lucru despre care cercetătorii spun că ar fi fost un indiciu al statului din care făcea parte.

„Cele mai multe tatuaje de pe corp simbolizau viaţa persoanei şi mai ales, poziţia sa”, spune cercetătorul Natalia Polosmak. Femeia a fost îngropat alături de doi bărbaţi ale căror trupuri aveau, de asemenea, impregnate tatuaje.

Cercetătorii cred că grupul a aparţinut poporului nomad Pazyryk şi că arta pe corp a fost ceva special pentru ei, în comparaţie cu alte mumii pe ale căror corpuri s-au găsit în trecut tatuaje.

„Tatuajele de pe mumiile poporului Pazyryk sunt cele mei complicate şi cele mai frumaose. Este un nivel fenomenal al artei tatuajelor, este incredibil”, a declarat Polosmak.

În schimb, nu toată lumea a fost mulţumită că mumia a fost găsită. Unii locuitori cred în „blestemul mumiei” şi sunt nemulţumiţi pentru că mumia a fost perturbată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările