VIDEO Tactica folosită de nazişti, care aproape a distrus economia Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Operaţiunea Bernhard a Armatei germane intenţiona să inunde economia Regatului Unit cu bancnote contrafăcute şi este cunoscută drept cea mai mare operaţiune de falsificare din toate timpurile.

Armata germană a abordat un nou tip de spionaj, cunoscut sub numele de „Operaţiunea Bernhard.” Ideea presupunea ca specialiştii nazişti să creeze plăci de tipar elaborate, care să copieze bancnotele britanice, cu scopul de a inunda economia statului duşman cu bani falşi. Vince Houghton, custode şi istoric la Muzeul Internaţional al SpionajuluI, din Washington, D.C., a descris strategia ca spionaj economic, potrivit Atlas Obscura.

Potrivit lui Houghton, plăcile erau impresionante prin fidelitatea imitării. Bancnotele britanice aveau câteva elemente de protecţie împotriva falsificării, inclusiv numere de serie reglementate, holograme şi erau făcute dintr-un tip special de hârtie. 

Armata germană a tipărit peste 8 milioane de bancnote false în timpul războiului. Aşa cum explică Houghton, această tactică „arată cum guvernele şi agenţiile de inteligenţă încercau să găsească deschiderea-modalitatea de a învinge inamicul folosind orice cale posibilă.” 

Iniţial se intenţiona ca piloţii Luftwaffe să arunce cantităţi importante de bani din propriile avioane peste teritoriul britanic în speranţa că britanicii îi vor găsi şi cheltuii. Planul nu a fost însă pus în aplicare. Nemţii au creat o reţea internaţională de spălare de bani cu sprijinul maiorului Paul Schwend, prin intermediul căreia cumpărau materii prime şi armament, plăteau spioni şi cumpărau alte valute. O parte din bani au fost folosiţi pentru ca nemţii să plătească importuri din ţările aliate.

În 1945, germanii au încercat să se descotorosească de dovezile privind „Operaţiunea Bernhard,” înaintea înfângerii lor iminente şi au aruncat bancnotele rămase în lacul Topliz din Austria. În 1959, o echipă de scafandri finanţată de către publicaţia germană Stern a adus la suprafaţă mai multe cutii din lemn cu bancnote şi o tiparniţă. Banca Marii Britanii a retras din circulaţie toate bancnotele de 5 lire şi a tipărit un alt model.

Bancnotele false au fost tipărite de către prizonierii evrei din lagărul de la Sachsenhausen. Până la sfârşitul războiului au fost tipărite  8.965.080 bancnote, în valoare totală de 134.610.810 lire.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite