VIDEO Povestea mărcilor comunismului, pe ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul „Metrobranding“ al tinerilor regizori Ana Vlad şi Adrian Voicu are premiera de la ora 20.00, la Cinema Studio. Proiectat în cadrul Festivalului de Film European, „Metrobranding“ povesteşte destinul a şase mărci din Epoca de Aur. 

Filmul va intra în cinematografele din toată ţara la 20 mai. „Metrobranding" documentează, timp de o oră şi 29 de minute, traseul a şase mărci celebre în comunism: tenişii de Drăgăşani, salteaua „Relaxa", bicicleta „Pegas", motocicleta „Mobra", becul de Fieni şi maşina de cusut „Ileana". Toate aceste obiecte, recuperate, devin personaje în sine în filmul Anei Vlad şi al lui Adrian Voicu. Destinul lor este dublat de cel al oamenilor care le fabricau: un tandem înduioşător, căci dintre aceste obiecte, salteaua „Relaxa" este singura supravieţuitoare - fabrica mai funcţionează şi astăzi.

Termenul „Metrobranding", care dă numele filmului, este folosit pentru a desemna efortul autorităţilor unui oraş pentru a găsi un brand cu ajutorul unui film sau al unui regizor. Documentarul este filmat la Cugir sau Drăgăşani, iar imaginile se succed într-un montaj curat - realizarea e simplă la nivel stilistic -, derulând însă nu doar nişte poveşti, ci şi translaţia de la comunism la capitalism şi felul în care aceasta a marcat viaţa generaţiei anilor '70. Ana şi Adrian, care au amândoi 30 de ani - suntem „producţie 1980", glumesc ei - au început să lucreze la „Metrobranding" din 2008.

O motocicletă Mobra    Foto: Marius Iacob



Au dedicat filmul „generaţiei părinţilor" - tatăl lui Adrian chiar a lucrat la „Steaua electrică", fabrica de becuri din Fieni. „Astăzi încerci să-ţi înţelegi părinţii şi apar nişte frânturi, iar atunci te întrebi de unde vin aceste frânturi? Ne raportăm la realitate prin filtrul comunismului", explică Adrian o parte din impulsul care l-a făcut să înceapă lucrul la acest film. Ana rotunjeşte discuţia, vorbind despre obiectele prezente în film. „Sunt obiecte care prin cum au fost gândite, erau făcute să ţină o viaţă. De aceea erau şi martore ale vieţii. Ele spun şi povestea timpului lor şi a oamenilor care le-au iubit şi le-au folosit",  povesteşte Ana, care a crescut cu o maşină de cusut „Ileana" în
casă.

O ironie tristă

image

Maşina de cusut „Ileana“  Foto: Marius Iacob

Perspectivele unor personaje care au trăit trecutul i-au făcut să observe o ironie tristă în destinul produselor comunismului: „Toţi vorbeau despre aceste produse ca fiind cele mai bune. Dar de ce erau cele mai bune? Pentru că era singurele, nu exista un termen de comparaţie. Mitul că înainte se făceau lucruri trainice şi bune e amuzant tocmai prin lipsa acestui element comparativ", spune Adrian.

În afară de foştii directori de fabrică, sau de muncitorii care apar în film, pentru „Metrobranding", tinerii regizori au stat de vorbă cu antropologul Vintilă Mihăilescu, sau cu Ştefan Andrei, ministru de Externe înainte de 1989, şi au primit sfaturi de la regizorul Cristi Puiu -  filmul este produs de casa de producţie a lui Puiu, Mandragora. Documentarul face parte dintr-o trilogie, alături de un documentar despre oraşul Victoria, şi a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs Doc Selection şi ulterior selectat în Docalliance 2010.

Tenişii de Drăgăşani, dispăruţi ca dinozaurii

În timpul filmărilor, Ana şi Adrian şi-au lăsat povestea condusă de emoţiile oamenilor. Un episod care i-a mişcat a fost la Drăgăşani, când unul dintre cei care produceau celebrii tenişi a început „căutarea ultimului produs". „Era o disperare a oamenilor care voiau să-ţi arate ce au lucrat şi nu mai găseau", povesteşte Ana. „Până la urmă, tenisul ăla reprezenta tot CV-ul lui.

Răspunsul la întrebarea: ce-ai făcut în viaţă?", completează Adrian. Acelaşi personaj, contemplând ultimul tenis pe care l-a lucrat, spune, în film: „Tenişii de Drăgăşani au dispărut precum dinozaurii". Dar şi ritualul de a păstra obiecte a dispărut în epoca tenişilor „Converse". „Nu cred că se mai laudă nimeni că are un obiect pe care-l păstrează de zece ani, dac-o faci, o să ţi se răspundă: a apărut Iphone-ul 3 G, tu ce mai faci cu telefonul ăla?", spune tânărul documentarist.

"Obiectele spun  povestea timpului lor şi a oamenilor care le-au iubit şi le-au folosit.''
Ana Vlad regizoare

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite