VIDEO Peter Greenaway ridică în slăvi YouTube

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul cineast britanic, prezent ieri la Bucureşti pentru o serie de întâlniri cu publicul, crede că noile tehnologii digitale sunt vehiculul unei revoluţii fără egal în istoria umanităţii. Masterclassul lui Peter Greenaway şi proiecţia filmului său, „Rembrandt’s J’accuse”, au deschis prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti EXPIFF.

Provocator şi nedispus la compromisuri în ceea ce priveşte propriile idei, la fel ca şi filmele sale - astfel s-a prezentat regizorul britanic Peter Greenaway la întâlnirea de ieri cu publicul său românesc.

Mai citeşte şi:

Greenaway vede viitorul cinemaului

Tinerii au făcut neîncăpător holul de la Cinema Scala, iar apoi, în timpul masterclassului, sala cinematografului. În public s-au aflat şi nume importante autohtone, precum regizorul Iosif Demian, documentaristul Copel Moscu (director executiv al EXPIFF), regizorul Radu Vasile Igazsag (membru în juriul festivalului) sau muzicianul de avangardă Mircea Florian, la rândul său artist multimedia.

Noii stăpâni ai imaginii

Jovial şi expresiv, de o vitalitate debordantă la cei 68 de ani ai săi, Peter Greenaway părea a contrazice, prin propria sa prezenţă, aserţiunea că cinematograful este mort. „Cinematograful a murit!" a fost, însă, replica cu care Greenaway şi-a început atât conferinţa de presă, cât şi masterclassul de după-amiază. În opinia artistului, în cei 115 ani care s-au scurs de la prima proiecţie a Fraţilor Lumière nu am asistat decât la texte ilustrate, cinemaul nereuşind să fie altceva decât un mediu bazat pe text, nu pe imagine.

Citându-l pe Umberto Eco, care spunea că cele opt milenii de civilizaţie umană au fost determinate de „stăpânii textului", Greenaway crede că acum a sosit timpul pentru „stăpânii/maeştrii" imaginii, iar aceştia nu mai trebuie să fie exclusiv bărbaţi, ca până acum.

Data esenţială a schimbării de paradigmă, în opinia sa, s-a aflat în 1983, când a fost introdusă telecomanda personală, cinemaul devenind, dintr-un mediu pasiv, unul activ. Cu ajutorul interactivităţii şi al noilor tehnologii multimedia, „cinematograful, dacă vrea să supravieţuiască, trebuie să devină interactiv la nivel global" - a spus Peter Greenaway.

Greenaway se autodefineşte drept „o fosilă demodată, căreia îi place încă limbajul în imagini", dar care doreşte să exploateze noile tehnologii digitale, fiindcă i se par miraculoase. „Nu trebuie să plângem pentru moartea cinematografului, pentru că ceea ce urmează va fi şi mai fascinant şi va conţine mai multă putere şi mai multă cunoaştere decât până acum".

O nouă ordine socială

Noua trinitate a epocii postmoderne este formată din telefon mobil - laptop - videorecorder, obiecte pe care cei mai mulţi dintre noi le deţin şi care-i transformă deja în proto-cineaşti. Este vorba de o nouă ordine socială, de un nou egalitarism care le conferă tuturor o putere extraordinară. Regizorul spune că cel mai senzaţional lucru din ultimii 10 ani a fost apariţia YouTube, datorită căruia nu mai există mijlocitori pentru crearea de imagini, aşa cum era în cazul cineastului clasic. „Orice artist trebuie să folosească uneltele epocii sale", a mai spus Greenaway. Arta pe care vrea s-o propună regizorul ar fi, în primul rând, una non-narativă, un "timp prezent" continuu, bazat pe multimedia şi pe interactivitate.  

“Nu trebuie să plângem pentru moartea cinematografului, pentru că ceea ce urmează va fi şi mai fascinant."
Peter Greenaway regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite