VIDEO O nouă descoperire arheologică în Egipt: imagini dintr-un mormânt vechi de peste 4.400 de ani

VIDEO O nouă descoperire arheologică în Egipt: imagini dintr-un mormânt vechi de peste 4.400 de ani

FOTO AFP

Mormântul unui preot datând de acum 4.400 de ani a fost descoperit în situl din Saqqara, în apropiere de Cairo, de către o misiune arheologică egipteană, au anunţat sâmbătă autorităţile, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mormântul preotului numit Wahtye este datat din a V-a dinastie egipteană (între 2.500 şi 2.300 î.e.n), în timpul domniei lui Neferirkare, potrivit ministrului Antichităţilor. 
 
Mormântul este "excepţional de bine conservat, colorat cu sculpturi la interior. El aparţinea unui preot de rang înalt", a declarat, sâmbătă, ministrul Antichităţilor, Khaled el-Enany, în faţa invitaţilor şi a jurnaliştilor. Descoperirea conţine în special "scene care îl înfăţişează pe proprietarul mormântului cu mama sa, soţia şi familia, precum şi nişe cu statui colorate ale defuncţului şi ale familiei sale", precizează ministerul în comunicat. 
 
Un număr de 18 nişe şi 24 de statui au fost descoperite, potrivit aceleiaşi surse, care a dezvăluit cã în partea de jos a mormântului se află alte 26 de nişe mai mici. 
 
FOTO EPA 
 
În noiembrie, în acelaţi sit de la Saqqaa, autorităţile egiptene au anunţat descoperirea a şapte morminte, dintre care patru datează de peste 6.000 de ani. Arheologii au descoperit scarabei şi pisici mumificate. 
 
Situl Saqqara, în sudul oraşului Cairo, este o vastă necropolă în care se află celebra piramidă a faraonului Djeser, prima din epoca faronică egipteană. Acest monument, construit către anul 2.700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafaţa pământului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: