VIDEO INTERVIU Cine mai are nevoie de Casa Regală a României?

VIDEO INTERVIU Cine mai are nevoie de Casa Regală a României?

Au trecut 2 ani de la moarte regelui Mihai I. FOTO: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

5 decembrie va rămâne, pentru o vreme cel puţin, data din calendar la care ne-a părăsit ultimul rege. În urmă cu doi ani, Mihai I pleca pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urma sa o istorie aproape seculară, o familie îndurerată, dar şi divizată, şi o naţiune care nu a ştiu niciodată când e momentul să facă o alegere inspirată pentru viitorul ei.

După doi ani emoţia ultimului rămas-bun, a celei din urmă priviri, a promisiunilor şi a regretelor s-au risipit definitiv. L-am pierdut nu doar pe ultimul rege al ţării, ci şi 30 de ani în care nu ne-am hotărât încă ce haine va îmbrăca destinul nostru (poate cu excepţia celor cinci, şase milioane de români care s-au luat la trântă cu propriul destin şi au decis că e mai bine pentru ei să plece în lumea largă!).

Pentru a încerca să redescoperim rolul jucat de Regele Mihai în istoria noastră recentă, a secolului XX, dar şi pentru „a citi” mai clar viitorul Casei Regale în România l-am provocat la o discuţie liberă pe profesorul universitar şi scriitorul Stelian Tănase. „Mihăist convins”, cum se declară, Stelian Tănase, a rememorat pentru cititorii „Adevărul” momente din viaţa regelui pe care l-a cunoscut foarte bine şi nu a ezitat chiar să creeze diverse scenarii de viitor. Inclusiv unul în care Casa Regală din România şi-a putea lega cândva, mai devreme sau mai târziu, soarta de Casa Regală britanică, cu care este oricum înrudită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: