VIDEO INTERVIU Cine mai are nevoie de Casa Regală a României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au trecut 2 ani de la moarte regelui Mihai I. FOTO: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.
Au trecut 2 ani de la moarte regelui Mihai I. FOTO: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

5 decembrie va rămâne, pentru o vreme cel puţin, data din calendar la care ne-a părăsit ultimul rege. În urmă cu doi ani, Mihai I pleca pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urma sa o istorie aproape seculară, o familie îndurerată, dar şi divizată, şi o naţiune care nu a ştiu niciodată când e momentul să facă o alegere inspirată pentru viitorul ei.

După doi ani emoţia ultimului rămas-bun, a celei din urmă priviri, a promisiunilor şi a regretelor s-au risipit definitiv. L-am pierdut nu doar pe ultimul rege al ţării, ci şi 30 de ani în care nu ne-am hotărât încă ce haine va îmbrăca destinul nostru (poate cu excepţia celor cinci, şase milioane de români care s-au luat la trântă cu propriul destin şi au decis că e mai bine pentru ei să plece în lumea largă!).

Pentru a încerca să redescoperim rolul jucat de Regele Mihai în istoria noastră recentă, a secolului XX, dar şi pentru „a citi” mai clar viitorul Casei Regale în România l-am provocat la o discuţie liberă pe profesorul universitar şi scriitorul Stelian Tănase. „Mihăist convins”, cum se declară, Stelian Tănase, a rememorat pentru cititorii „Adevărul” momente din viaţa regelui pe care l-a cunoscut foarte bine şi nu a ezitat chiar să creeze diverse scenarii de viitor. Inclusiv unul în care Casa Regală din România şi-a putea lega cândva, mai devreme sau mai târziu, soarta de Casa Regală britanică, cu care este oricum înrudită.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite