VIDEO Festivalul „George Enescu“, gata de start

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 1 septembrie, începe la Bucureşti cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, una dintre cele mai valoroase şi mai aşteptate manifestări de gen din Europa. Numeroasele concerte susţinute la Festivalul „Enescu“ de muzicieni de elită din întreaga lume vor avea loc în Capitală, dar şi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu, până la 25 septembrie.

Festivalul înfiinţat în anul 1958, ca omagiu adus celui mai mare compozitor român din toate timpurile, a ajuns acum la a XX-a ediţie, ocazie cu care melomanii din România şi nu numai vor primi nenumărate delicii dintre cele mai rafinate. Valoarea incontestabilă, diversitatea şi deschiderea spre muzica prezentului şi a viitorului reprezintă numitorul comun al tuturor manifestărilor pregătite pentru public. Mihail Constantinescu, managerul festivalului, a explicat că ediţia din 2011 îşi propune ca, în afara concertelor susţinute de formaţii de îndelungă tradiţie şi a recitalurilor unor artişti legendari, să sprijine un schimb de idei substanţial între compozitorii români şi muzicienii din străinătate.

Amplu şi variat, programul oferit melomanilor luna aceasta este alcătuit din şapte secţiuni: „Mari orchestre ale lumii", „Recitaluri şi concerte camerale", „Concertele de la miezul nopţii", „World Music", „Spectacole de operă şi balet", „Muzica secolului XXI", „George Enescu şi contemporanii săi". Pe iubitorii de muzică îi aşteaptă, aşadar, aproape o lună de plăcere: muzică clasică şi ritmuri contemporane, combinate cu ecouri de azi ale muzicii tradiţionale, folk sau tango, şi cu expresii ale jazzului.



Alături de muzicieni de renume, printre care Hélène Grimaud, Denis Matsuev, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Antonio Pappano sau Christian Zacharis, vor concerta la Bucureşti şi în celelalte oraşe formaţii ca Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Viena, Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Camerata Salzburg, London Symphony Orchestra, Orchestra de Muzică Barocă de la Veneţia şi multe altele.

Delicatese în nocturnă

Ton Koopman şi Orchestra Barocă din Amsterdam, Murray Perahia şi Saint Martin in the Fields pot fi ascultaţi în concertele din seria „Recitaluri şi concerte camerale". Cvartetul Voces din România, considerat una dintre primele cinci formaţii de gen din lume, va concerta în festival şi, de asemenea, va lansa „Integrala cvartetelor de Beethoven - înregistrări live". Barocul şi romantismul sunt principalele epoci vizitate prin concertele nocturne pe care le va găzdui Ateneul Român, unde vor veni solişti de faimă internaţională, printre care Antonio Meneses, Isabelle Faust, Katia şi Marielle Labeque sau Jean Bernard Pommier. O experienţă aşteptată de melomani este integrala simfoniilor lui Robert Schumann, alături de câteva lucrări concertante, care vor fi interpretate de Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de Christian Zacharias, care va fi prezent şi în ipostaza de solist.

image

Hélène Grimaud va concerta împreună cu Academia Naţională Santa Cecilia de la Roma  Foto: PASCAL GUYOT

Operă, balet şi ritmuri tradiţionale

Ca şi la precedentele ediţii ale festivalului, şi în 2011 iubitorii de balet şi de teatru liric vor putea vedea spectacole din România şi din străinătate. Opera „Oedip", de George Enescu, va fi reprezentată într-o nouă montare, realizată la Opera Naţională Bucureşti de Ada Tăbăcaru-Hogea. Cunoscutul coregraf francez Thierry Malandain va fi prezent prin două creaţii. Compania Naţională de Balet din Chile va veni la Bucureşti cu un spectacol pe muzică de Bach, a cărui coregrafie este semnată de Gigi Căciuleanu. „Vals fantezie", „Serenada" şi „Falling Angels" sunt trei creaţii coregrafice ale bine-cunoscuţilor George Balanchine, Jirí Kilián şi William Forsythe, care vor fi prezentate de Compania de Balet a Operei Naţionale din Bucureşti.

O noutate este, anul acesta, seria „World Music". Variaţiunile pe teme de rock, jazz, ­folk, tango sau pe muzică soul, genuri cu o puternică amprentă etno, sunt protagonistele acestor concerte, în care vor putea fi ascultaţi interpreţi îndrăzneţi. Chava Alberstein şi Mario Brunello sunt două dintre numele de forţă pe care mizează organizatorii.

Idei noi în muzică

În secţiunea dedicată relaţiilor dintre muzica lui George Enescu şi artiştii epocii sale, intitulată „Enescu şi contemporanii săi", vor avea loc recitaluri camerale şi concerte simfonice. Printre muzicienii şi formaţiile aşteptate se numără Itmar Golan şi Ilya Gringolts, Philippe Graffin şi Claire Desert, Boris Berezovsky, Adrian Brendel, Bianca şi Remus Manoleanu, Cvartetul Manderling, Gulbenkian Symphony Orchestra, cu Lawrence Foster la pupitru, Filarmonica Naţională Maghiară şi Zoltan Kocsis sau Berliner Kammerorchester şi Sabine Mayer.

image

Murray Perahia va dirija din nou Orchestra de Cameră „Saint Martin in the Fields“ de la Londra Foto: agerpres

Contemporaneitatea lui George Enescu, temă tratată generos în secţiunea menţionată, nu ar fi putut avea parte de o perspectivă completă, dacă n-ar fi fost asociată cu ­posteritatea compozitorului. Tema „Muzica secolului XXI", explorată prin concerte şi recitaluri susţinute de numeroşi invitaţi din străinătate, este o componentă necesară. Includerea ei în festival este încă o dovadă a deschiderii. „Avem un program foarte puternic, care include multe lucrări contemporane fascinante. Aceasta este o caracteristică importantă a ceea ce facem pentru a dezvolta şi educa publicul nostru pentru compoziţii noi", a explicat Mihail Constantinescu, managerul festivalului.

Preţul biletelor

În funcţie de categoria locului şi de eveniment, un bilet la concertele, recitalurile şi spectacolele din cadrul festivalului costă, 7, 10, 40, 50, 65 şi 75 de lei. Preţurile abonamentelor, şi ele de mai multe tipuri, sunt: 40, 60, 100, 300, 350, 500 şi 1.000 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe www.eventim.ro şi din reţelele de magazine Eventim, Germanos, Orange, Vodafone şi Librăriile Humanitas.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite