VIDEO Dezastrele care au şocat lumea în secolul XX, în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la încercări nereuşite de a zbura cu paraşuta sau de a atinge viteze incredibile până la explozia dirijabilului Hindenburg, toate au fost experimente care au culminat cu accidente teribile capturate de Pathe News, unul dintre primii producători de cinejurnale din Marea Britanie.

„Daily Mail“ a amintit câteva dintre sacrificiile făcute de oameni pentru a ajunge la diferite invenţii.

O săritură fatală cu paraşuta

Imaginile dramatice surprinse în urmă cu mai bine de un secol în capitala franceză îl arată pe inventatorul de origine austriacă Franz Reichelt cum plonjează spre propria moarte într-o zi geroasă de februarie 1912, în încercarea de a testa o paraşută proiectată chiar de el.

În imagini poate fi văzut inventatorul austriac vizibil nervos, cu câteva momente înainte de a se arunca de pe terasa de sus a Turnului Eiffel. Saltul însă a fost unul tragic, inventatorul lovind pământul cu o forţă incredibilă.

Mulţimea adunată în jurul turnului pentru a asista la testul lui Reichelt s-a grăbit pentru a-i veni în ajutor, dar inventatorul era deja mort. Camerele Pathe News surprind şi scenele uimitoare în care martorii măsoară gaura lăsată în pământ la momentul impactului.

Uriaşa aeronavă nazistă în flăcări

Camerele Pathe au surprins şi scenele dramatice din 1937, când dirijabilul nazist Hindenburg a fost cuprins de flăcări în New Jersey, Statele Unite ale Americii.

Ţipelete martorilor se pot auzi în înregistrare, în timp ce aeronava de pasageri care traversa Atlanticul este cuprinsă de flăcări pe când încerca să aterizeze în Lakehurst.

Dezastrul a dus la moartea a 35 de pasageri din cei 97 aflaţi la bord şi a unei persoane aflate la sol, ceea ce a scăzut încrederea oamenilor în dirijabile folosite ca mijloc de deplasare. După catastrofă, utilizarea aeronavelor alimentate cu hidrogen a fost interzisă.

Acum, la 76 de ani de la tragedia care a marcat încheierea epocii zepelinelor, experţii au determinat cauza accidentului: electricitatea statică. Dirijabilul s-a încărcat cu energie statică în urma furtunii electrice, iar un fir stricat sau o perforare a tubului de gaz a dus la scurgerea hidrogenului în canalele de ventilaţie. Focul ar fi izbucnit pe aripa navei, iar hidrogenul care se scurgea a luat foc.

Explozia navei de luptă HMS Barham

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un cameraman Pathe News aflat la bordul navei britanice de luptă HMS Barham a filmat scena distrugerii acestuia în largul Mării Mediterane, în noiembrie 1941.

Scenele îngrozitoare arată cum nava a fost lovită de o salvă de torpile venită de la un submarin german. În scurt timp vasul s-a scufundat şi a explodat. În explozie 863 de vieţi au fost pierdute.

Cel mai mare dezastru din istoria sporturilor motorizate

Arhiva video include şi imagini din timpul Cursei de 24 de ore de la Le Mans, din 1955, când a avut loc cel mai grav accident din istoria motorsportului. Camerele aflate la faţa locului pentru a surprinde faimoasa cursă anuală au capturat haosul iscat după ce Mercedes-ul 300 SLR pilotat de Pierre Levegh a decolat şi a zburat, pur şi simplu, într-o zonă plină de spectatori.

În urma accidentului au murit 83 de spectatori şi pilotul Pierre Levegh.

MoarteaOmului Pasăre

Imaginile din 1963 îl arată pe Gerard Masselin, supranumit şi „Omul Pasăre“, cum planează spre propria moarte, după ce a sărit din avion şi paraşuta improvizată nu a funcţionat. În urma impactului, spectatorii încearcă în zadar să-l resusciteze.

Frank Lockhart

Şi moartea legendarului şofer de curse auto Frank Lockhart, pe plaja Daytona din Florida, a fost filmată de Pathe News.

Imaginile îl arată pe Lockhart în timp ce accelerează de-a lungul plajei, înainte de a scapa maşina de sub control atunci când unul dintre cauciucuri s-a tăiat. Lockhart a fost aruncat din maşină, impactul violent cu solul i-a adus moartea.

Dezastrul de la Hampshire

La spectacolul aerian Farnborough din 1952 camerele de filmat au suprins şi momentul în care un avion s-a prăbuşit în mulţimea de spectatori, provocând moartea a 29 de oameni.

Alte tragedii păstrate de arhiva Pathe:

- Momentul din 1913, când Emily Davison s-a aruncat în faţa calului regelui Angliei, George Anmer. Ea a murit patru zile mai târziu şi se spune că ar fi încercat să atragă atenţia asupra mişcării feministe.

- Moartea comandantului JD Russell, prins în cabina de pilotaj a unui avion care a ratat aterizarea pe portavionul britanic HMS Victorious în 1958

- Încercarea fatală a lui Donald Campbell de a stabili un nou record de viteză pe apă în Lancashire, în 1967.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite