VIDEO Un cuplu redutabil, din nou pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ are două reprezentaţii, astăzi şi sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Emilia Popescu şi Ştefan Bănică revin în două roluri puternice, create de dramaturgul Edward Albee. Este cea mai importantă colaborare a lor de până acum.

„Îi aşteptăm pe spectatori să ne vadă pe mine şi pe Ştefan într-o ipostază a maturităţii noastre artistice. Vrem să fim şi un alt fel de cuplu, altul decât cel cunoscut din spectacolele de divertisment de la televiziune. Sperăm să fie o treaptă în evoluţia noastră profesională şi să doborâm nişte prejudecăţi care s-au format în ceea ce ne priveşte", ne-a declarat Emilia Popescu, interpreta rolului principal din spectacolul montat de Gelu Colceag.

În piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf ?", Edward Albee, „pilon al dramaturgiei universale", duce personajele „într-o zonă care se apropie de tragedia greacă", dar păstrează şi o picătură de haz amar, mai spune Emilia Popescu.

L-a cunoscut pe Ştefan Bănică în anii studenţiei. Ea era în anul al treilea, el în anul întâi. „Deşi ne leagă o veche prietenie, parcă suntem la început", îşi aminteşte Emilia Popescu. Actriţa consideră că se află la prima colaborare cu adevărat importantă cu Ştefan Bănică, după ce a mai jucat, alături de el, în spectacolele „Desculţ în parc" şi „A douăsprezecea noapte".

Examen de profesionalism

Teoria Emiliei Popescu este confirmată şi de regizorul Gelu Colceag. „Spectacolul este un veritabil maraton actoricesc. Principala dificultate a unui maraton este să-l termini. Dacă te mai şi plasezi printre primele locuri, e cu atât mai bine. A fost un efort foarte mare din partea actorilor, iar eu am stat alături de ei", spune Colceag.

Regizorul afirmă că piesa acoperă zona realismului psihologic şi este o capodoperă a secolului XX, pentru că îi oferă şi regizorului o bază de analiză a relaţiilor umane. „Personajele lui Albee sunt împărţite în două categorii: fie sunt pătimaşe şi lucrează cu stări, cu sentimente, fie sunt raţionale, aşa cum este personajul lui Ştefan Bănică", mai spune Gelu Colceag.

Bănică joacă rolul lui George, un profesor universitar care apelează la logică şi umor, în încercarea de a respinge atacurile psihologice ale soţiei sale, Martha (Emilia Popescu). „Este unul dintre rolurile cele mai complexe pe care le-am avut până acum în teatru. Pentru mine este o mare provocare, după «Nebunul» din  «A douăsprezecea noapte» a lui Shakespeare sau «Hlestakov» din «Revizorul» lui Gogol", spune Ştefan Bănică (actorul a decis că este momentul să renunţe la particula „jr." din numele său).

Piesa care a câştigat Premiul Tony şi care a fost nominalizată la Premiul Pulitzer pentru Dramaturgie este o dramă a căsniciei, nucleu familial sabotat de jocuri de putere şi de manipulare, la care personaje din exterior asistă neputincioase. Alături de Emilia Popescu şi Ştefan Bănică, pe scenă mai urcă Diana Cavallioti şi Constantin Diţă/Radu Iacoban.

Teatru-teatru

În 1966, regizorul Mike Nichols i-a distribuit în filmul cu acelaşi nume pe Elizabeth Taylor şi pe Richard Burton. Producţia a câştigat cinci premii Oscar. „Nu poţi compara piesa cu filmul, pentru că sunt cu totul alte mijloace de expresie, cu totul alte mize, cu totul alte opţiuni. Filmul l-am văzut recent, înainte să ne apucăm de lucru la spectacol. Întotdeauna te uiţi în sus când vrei să-ţi iasă o treabă foarte bine", a mai spus Emilia Popescu.

Regizorul Gelu Colceag a declarat pentru „Adevărul" că a încercat să se îndepărteze de orice zone de interferenţă cu alte arte şi să facă teatru 100%. „Din păcate, este destul de demodat. Sunt unii care zic că ăsta nu mai e teatru, că e vechi, că e de muzeu, dar publicul constat că stă în sală cu plăcere şi cu satisfacţie să urmărească teatru-teatru. Am încercat să fac teatru fără să mai adaug acestui cuvânt vreun altul: teatru-dans, teatru de imagine, teatru de păpuşi, teatru muzical. Noi am încercat să facem doar teatru".

Poate fi spectacolul un competitor puternic, în cursa pentru un premiu al Uniunii Teatrale din România (UNITER)? Gelu Colceag nu întrevede vreo glorie „oficializată" pentru producţia Teatrului de Comedie.

„Eu cred că nu vom lua niciun premiu UNITER, pentru că, din păcate, în graţiile selecţionerilor UNITER nu intră un asemenea gen de spectacol teatral. Din păcate, în decursul anilor nu-mi aduc aminte să fi fost multe spectacole de genul ăsta care să fi fost onorate cu premii. Acolo, direcţia e alta. Se doresc alte lucruri. Dar, poate că e şi chestie de gust", conchide regizorul.

"În televiziune, pe mine şi pe Ştefan ne-a legat întotdeauna o chimie care n-a dat greş. Sperăm să se întâmple asta şi pe scenă."
Emilia Popescu
actriţă

"Piesa lui Edward Albee este ca o disecţie a creierului şi a sufletului uman."
Gelu Colceag
regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite