VIDEO Associated Press şi-a pus arhiva video pe internet. Imagini şocante de la cutremurul din '77 şi de la tragedia aviatică de la Baloteşti

VIDEO Associated Press şi-a pus arhiva video pe internet. Imagini şocante de la cutremurul din '77 şi de la tragedia aviatică de la Baloteşti

Un tablou de nuntă găsit de reporterii AP printre dărâmături, la cutremurul din 1977, şi un fragment din avionul prăbuşti la Baloteşti în 1995

Agenţia de ştiri Associated Press şi-a digitalizat arhiva video, oferind spre vizionare peste 1.7 milioane de reportaje şi materiale video needitate. Printre acestea se găsesc şi imagini din ţara noastră, multe dintre ele fiind accesibile în premieră românilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un reportaj de 12 minute de la cutremurul din 1977 şi o filmare pe câmpul de la Baloteşti (31 martie 1995) la câteva minute după prăbuşirea avionului Airbus A310-324, sunt adevărate lecţii de istorie recentă, lăsând să se vadă, în spatele tragediilor, piesele mici din care era formată România în acele perioade.

Tot în arhiva AP puteţi vedea şi asculta un fragment din discursul rostit de Manea Mănescu la adunarea generală a ONU în 1974 sau momentul învestirii lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

4 martie 1977: o lume întreagă a plâns pentru România

În reportajul realizat la cutremurul din 4 martie 1977, reporterii AP au vorbit cu supravieţuitorii care au rezistat mai multe ore sub dărâmături, surprinzând deruta, frica şi speranţa oamenilor: o femeie rănită declară în limba fanceză că speră ca soţul ei să fie doar rănit. De lângă ea, un medic spune în engleză că bărabtul e mort.  

România a primit atunci ajutoare umanitare din întreaga lume, Cortina de fier fiind pentru câteva zile ridicată astfel încât Occidentul să vadă şi să înţeleagă proporţiile dezastrului din ţara noastră. Mai multe despre cutremurul din 1977 puteţi citi aici.

O zi urâtă: 31 martie 1995

Imaginile filmate pe câmpul de lângă Baloteşti, la câteva minute după prăbuşirea avionului Airbus A310-324, sunt şocante. Resturile aeronavei fumegă iar corpurile umane n-au fost încă ridicate. Mai multe despre tragedia de la Baloteşti puteţi citi aici.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: