Un prinţ printre tovarăşi

Actorul Şerban Cantacuzino (foto) - nepotul marii actriţe Maria Filotti, fiul lui Ion I. Cantacuzino şi descendent din familie domnească - povesteşte pentru "Adevărul literar şi artistic"

Actorul Şerban Cantacuzino (foto) - nepotul marii actriţe Maria Filotti, fiul lui Ion I. Cantacuzino şi descendent din familie domnească - povesteşte pentru "Adevărul literar şi artistic" despre cum şi-a început cariera actoricească sub îndrumarea bunicii, despre lumea de legendă a înaintaşilor săi (printre care Voievodul Şerban Cantacuzino) sau despre felul cum a fost tratată familia sa în primii ani ai instaurării comunismului în România.

"Bunica mea avea o căldură nemaipomenită şi s-a simţit mereu foarte aproape de mine. Moştenisem, probabil, o atracţie pentru această artă. În copilărie, mă jucam cu o scenă care avea cortină de catifea şi elemente de decor, deşi nu am mers la multe spectacole. O văzusem pe bunica în Mamouret, dar îmi amintesc foarte puţin.

Când a observat că mă interesează teatrul, m-a luat pe scenă alături de ea. Apăream într-o piesă rusească, în costum ţărănesc, cu opinci. Într-o parte, eu şi câţiva copii, mai departe erau câţiva tineri, iar într-un colţ, pe o buturugă, făcând tot figuraţie, stăteau la sfat bătrânele: Maria Filotti şi Ecaterina Niţulescu-Şahighian. Se întâmpla în 1948, anul când bunica mea <> pe scenă, după ce a fost dată afară, fiind ultima patroană de teatru după 23 august 1944" - îşi aminteşte Şerban Cantacuzino, care de 17 ani e stabilit la Paris şi a renunţat la actorie în favoarea proiectelor culturale realizate de Fundaţia Cantacuzino, al cărei preşedinte este.

Tot el povesteşte şi despre felul cum era primit, mai târziu, la şedinţele din anii `60, când devenise el însuşi actor. Colegii mai hâtri îi anunţau sosirea pompos: "Staţi, tovarăşi, că a venit Prinţul!".
Mai multe despre destinul unei familii princiare în vremurile tulburi ale comunismului, dar şi despre proiectele culturale de care se ocupă membrii ei astăzi - în interviul cu Şerban Cantacuzino, care va apărea în "Adevărul literar şi artistic" din 3 octombrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările