Şi câte nu s-au întâmplat de-atunci – o viaţă cu înălţimi, dar şi cu multe, multe prăbuşiri, căci ultimul rege al României a fost contemporan cu destinul zbuciumat al Europei în ultima sută de ani.

Ediţia specială „Historia” are vocaţie recuperatoare. Adună, unul după altul, toate capitolele existenţei celui de-al patrulea rege al României, şi mai cu seamă cele despre care se ştie mai puţin: anii 1944-1947, care conduc spre abdicarea forţată, coordonatele procesului de urmărire între 1948 şi 1990 – căci Securitatea nu l-a scăpat niciun moment din vedere pe regele exilat, ştergerea din istorie, în România comunistă, şi mai apoi demonizarea.

Şi întoarcerea, în 1992, precedată şi urmată de un şir de reveniri ratate.

Şi apoi discursul ca o moştenire, din octombrie 2011: „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”.

Un număr special „Historia” cu autori unul şi unul – şi o ediţie care a fost gândită şi ca un album cu fotografii. Vă invităm, deci, să ne citiţi, să ne priviţi.Regele Mihai I, în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”