Ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu: „Nicule, în România se împuşcă oameni?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena şi Nicolae Ceauşescu

La Târgovişte, locul unde urma să fie judecat cuplul Ceauşescu, plutea incertitudinea în legătură cu atribuţiile generalului Stănculescu. Fostul comandant al U.M. 01417 Târgovişte, Andrei Kemenici, povesteşte în cartea Ceauşescu la Târgovişte, a lui Viorel Domenico, modul în care au reacţionat cei doi condamnaţi la moarte.

„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!... Poate şi de sudoare... Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme... Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme...“, spune Andrei Kemenici.

Care a fost ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu?

– La ieşirea din comandament, Nicolae Ceauşescu era în faţă, flancat de doi paraşutişti, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceauşescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: „Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”

Ce v-a impresionat atunci, acolo, domnule general?

– Uimitor pentru mine a fost ... citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite