Ultimul CPEx PCR. Ceauşescu, hotărât să lupte până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera revoluţionară din ţările vecine, în 1989, a condus România spre ceea ce se numeşte azi „Revoluţia din 1989”. „Fiul preaiubit al poporului” urma să piardă tot, iar stenogramele uneia dintre ultimele şedinţe de partid, din 17 decembrie 1989, ni-l arată complet debusolat, rupt de realitate şi căutând sprijin nemărginit din partea tovarăşilor şovăielnici de partid: Emil Bobu, Manea Mănescu, Ştefan Andrei, Silviu Curticeanu etc.

Înainte de ultimul CPEx, prezidat de Nicolae Ceauşescu la 22 decembrie 1989, existase pe 17 decembrie o discuţie pe un ton destul de dur.

Discuţia este redată din memorie şi publicată în lucrarea „Istoria comunismului în România. Documente. Perioada Nicolae Ceauşescu” - editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu.

Ceauşescu: „Incidentele grave de la Timişoara au fost organizate şi declanşate de cercurile revanşarde, revizioniste, şi de agenţi atât din răsărit cât şi din apus. Scopul acestora a fost destabilizarea situaţiei din România, de a acţiona în direcţia lichidării independenţei şi integrităţii teritoriale a României. (...) Organele noastre de ordine n-au ripostat pentru a pune ordine, aşa cum se cerea. În cursul nopţii, din zece în zece minute, am discutat atât cu Postelnicu, cât şi cu Milea să pună ordine. I-am ordonat lui Milea să deplaseze în oraş trupe motorizate, tanchete. Milea nu a făcut acest lucru. A scos trupele şi le-a deplasat spre Vest. Ce crezi Milea, eu aveam nevoie de... de trupe la Jambolia?”

După ce Postelnicu şi Milea sunt traşi la răspundere, tovarăşa Elena ripostează: „Să fi tras în ei, să fi tras în picioare şi cei care cădeai să fi fost băgaţi în beci, ca să nu mai poată ieşi niciodată de acolo.”

Milea, Postelnicu şi Vlad sunt destituiţi din funcţie. Manea Mănescu protestează, la fel şi Gheorghe Oancea şi Dumitru Popescu. Ceauşescu se enervează, îşi aruncă foile: „Să vă alegeţi alt secretar!”

Ceauşescu anunţă că va pleca în Iran şi că încredinţează problema tovarăşei Elena Ceauşescu. Pleacă şi speră că în ţară lucrurile se vor desfăşura în cele mai bune condiţii, apoi odele şi reasigurările încep să curgă. 

Tudor Postelnicu: „Tovarăşe secretar general, aşa cum am spus şi mai înainte, eu voi rămâne un activist devotat partidului şi voi duce la îndeplinire sarcinile pe care mi le-aţi dat. Îmi pare foarte rău că v-am provocat această supărare.”

Între 18 decembrie şi 22 decembrie, Elena Ceaşescu trece la executarea „Planului Unic de Cooperare pentru restabilirea Ordinii Publice grav tulburate”. Oamenii scandau pe străzile României: „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul”, „Criminalul din Scorniceşti!”.

STENOGRAMELE ULTIMULUI CPEx al PCR, din 22 decembrie

Nicolae Ceauşescu: „Vreau să-i întreb pe cei prezenţi aici, din Comitetul Politic Executiv, care este hotărât să lupte sau care nu?”

Cineva: „Luptăm toţi, ce mai avem de făcut?”

Nicolae Ceauşescu: „Ce spui, Mizil?”

Paul Niculescu-Mizil: „Dacă lupt sau nu lupt?”

Nicolae Ceauşescu: „Cine nu se organizează sau s-a angajat faţă de alţii să spună, că nu se poate merge mai departe aşa.”

Tudor Postelnicu: „Sunt hotărât să lupt până la urmă!”

Manea Mănescu: „Acesta a fost idealul vieţii noastre, deci vom lupta până la urmă!”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite