Scheletele a trei generaţii de amazoane, descoperite într-un mormânt unic, în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scheletele a patru amazoane din trei generaţii au fost descoperite într-un acelaşi mormânt, la un sit arheologic din regiunea Voroneh, Rusia, unde se află un cimitir străvechi, Devitsa V. Femeile războinice au fost îngropate cu bijuterii şi arme.

Institutul de arheologie al Academiei Ruse de Ştiinţe a transmis că a excavat un mormânt în care se aflau patru femei de vârste diferite: o adolescentă de 12, 13 ani, două tinere femei – una între 20 şi 29 de ani, respectiv între 25 şi 35 de ani – şi o femeie mai în vârstă având între 45 şi 50 de ani.

Amazoanele erau femei războinice din triburi nomade scite care au trăit în Siberia între 200 şi 900 î.Hr.

Cecetătorii estimează că mormântul datează din secolul 4 î.Hr după obiectele găsite alături de schelete.

Adolescenta şi una dintre femeile tinere au fost îngropate cu vârfuri de săgeţi, cârlige în formă de pasăre,hamuri, cuţite de fier, oase de animale, vase turnate şi vase lăcuite de culoare neagră.

Partea lor de mormânt arăta răscolită de jefuitorii din vechime, în timp ce locurile celorlalte femei au rămas neatinse, scheletele fiind aşezate pe paturi de scânduri acoperite de iarbă.

Femeia tânără a fost îngropată ca o călăreaţă urmând între altele o tradiţie de îngropăciune care presupunea tăierea tendoanelor. Sub umărul său stâng s-a găsit o oglindă de bronz,  alături de două suliţe şi o brăţară de sticlă pe mâna stângă. Între picioarele sale erau aşezate o vază lăcuită în negru şi un ulcior cu o singură toartă.

Femeia bătrână a constituit cea mai surprinzătoare descoperire – prin vârstă, în condiţiile în care amazoanele aveau o speranţă de viaţă între 30 şi 35 de ani, dar şi prin coiful ceremonial pe care îl avea pe cap. Mai mult, bijuteriile ei erau făcute dintr-un aliaj conţinând argint, aramă, fier şi aur în proporţie mare, de până la 70 de sută. De regulă bijuterile sciţilor nu conţin atât de mult aur.

Imagine indisponibilă

Scheletul unei amazoane cu coif din aur FOTO archaeolog.ru

Alături de ea s-au mai găsit un cuţit de fier învelit într-o ţesătură şi un vârf de săgeată bifurcat, un obiect rar.

Dintre toate obiectele, coiful este special, întrucât puţine astfel de coifuri au fost descoperite cu ornamente rămase intacte.

Situl arheologic se află pe locul unui cimitir format din 19 moviliţe pe care cercetătorii le studiază din 2010. Mormântul excavat recent este una dintre ele.

„Amazoanele sunt un fenomen obişnuit printre sciţi; în ultimul deceniu echipa noastră a descoperit aproximativ 11 de morminte ale unor tinere femei războinice”, a spus Valerii Guliaev, coordonatorul Don Archaeological Expedition ce aparţine de institutul arheologic al Academiei ruse de Ştiinţe. Acesta a spus că amazoanele au fost înmormântate respectând aceleaşi rituri cu care erau îngropaţi bărbaţii. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite