Top 5 cei mai faimoşi spioni

Top 5 cei mai faimoşi spioni

Reprezentarea din filme a spionilor, are foarte rar de-a face cu realitatea

Carismatici, inventivi, descurcăreţi, cu o meserie care a fascinat şi a intrigat deopotrivă, spionii joacă un rol deosebit de important, informaţiile strânse putând fi vitale, atât pe tip de pace, cât şi pe timp de război.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi numărul lor este impresionant, vom  prezenta doar o lista a cinci spioni  faimoşi.

Klaus Fuchs (1911-1988)

Fizician german, Klaus Fuchs a lucrat pentru Anglia la proiectul fabricării bombei atomice, pasând informaţiile importante Uniunii Sovietice. Ulterior, va fi trimis în SUA în calitate de cercetător de prim rang în cadru proiectului Manhattan.

Din 1944 va lucra în Mexic la proiectul fabricării bombei cu hidrogen, transmiţând Uniunii Sovietice date importante privind producţia de uranium a SUA precum şi numărul de bombe aflate în posesia americanilor.

Va fi interogat de englezi în urma întoarcerii sale în Marea Britanie, fiind găsit vinovat de transmiterea de informaţii secrete unei naţiuni-prietene şi condamnat la 14 ani de închisoare.

Cu toate acestea, nu a executat decât nouă ani din pedeapsă, mutându-se în Germania, unde va trăi până la sfârşitul vieţii sale.

Nathan Hale (1755-1776)

Născut în Coventry, Connecticut, urmând cursurile Universităţii Yale. Profesor până la Războiul pentru Independenţă, s-a înrolat din 1775, fiind ulterior numit căpitan în Armata Continentală.

În timpul bătăliei de la Long Island, care area să se soldeze cu Victoria britanicilor, Hale s-a oferit voluntar pentru a strânge informaţii privind următoarele mişcări ale englezilor.

  Prins într-o cârciumă, va fi interogat, fiind găsit vinovat şi condamnat la moarte. Va fi spânzurat în locul în care în prezent se află intersecţia dintre 66th Street şi Thrird Avenue din Queens, New York. Se pare că ultimile sale cuvinte au fost: I only regret that I have but one life to give for my country (Regret că nu am decât o viaţă pe care s-o jertfesc pentru patria mea). 

  Click aici pentru restul topului pe historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările