Top 10 lucruri de ştiut despre ... Mişcarea Legionară

Top 10 lucruri de ştiut despre ... Mişcarea Legionară

Corneliu Zelea Codreanu

Despre Mişcarea Legionară se pot scrie lucrări întregi, iar pretenţia noastră nu este de a epuiza în 10 lucruri chestiuniile cele mai importante ale acesteia, ci doar să punctam câteva amănunte de la care merită începută orice discuţie în privinţa acestei organizaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legiunea Arhanghelului Mihail sau mişcarea legionară a fost o organizaţie cu caracter mistic-religios şi violent anticomunist, antisemit şi antimasonic care a funcţionat în România din 1927. Creată după modelul organizaţiilor SA şi SS, mişcarea legionară a săvârşit acţiuni violente împotriva statului român şi a unor conducători ai lui. Iată 10 lucruri despre mişcarea legionară:

  1. A fost înfiinţată la 24 iunie 1927 de către Corneliu Zelea Codreanu alături de Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă.
  2. A existat şi un partid politic al mişcării legionare numit Garda de Fier ,care a fost înfiinţat în 1930 cu scopul de a lupta împotriva expansiunii comunismului din URSS.
  3. Membrii mişcării legionare purtau uniforme de culoare verde ca simbol al reînnoirii şi erau denumiţi  Cămăşile verzi. Salutul formal pe care îl foloseau era cel fascist. Principalul simbol al mişcării a fost o cruce triplă reprezentând  o reţea de zăbrele de închisoare ca simbol al martirului, denumită şi crucea arhanghelului Mihail.

Click aici pentru restul articolului pe Historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările