Dezbatere Historia la Adevărul Live, ora 11.00: Misiunea militară care a schimbat faţa Armatei Române

Dezbatere Historia la Adevărul Live, ora 11.00: Misiunea militară care a schimbat faţa Armatei Române

1 decembrie 1918: Regele Ferdinand (centru), Regina Maria (dreapta) şi generalul Henri Berthelot intră în Bucureşti

La mijlocul lunii octombrie a anului 1916, generalul francez Henri Berthelot, conducătorul Misiunii Militare Franceze în România, ajunge la Iaşi, unde are parte de o primire fastuoasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
Îl întâmpină Regele Ferdinand şi prim-ministrul Ion I. Brătianu – iar Brătianu îi spune: „Salut în Dvs. pe viitorul şef al Marelui Cartier General”. Berthelot se mulţumeşte doar cu titlul de consilier militar al Regelui, însă această propunere neaşteptată, de a ocupa cea mai înaltă funcţie militară din statul român, denotă în mod cert disperarea autorităţilor române, cauzată de înfrângerile militare din toamna lui 1916.
Existenţa României era ameninţată de pătrunderea tot mai adâncă pe teritoriul ei a trupelor Puterilor Centrale. Dezastrul nu a mai putut fi evitat, iar Bucureştiul şi o mare parte din teritoriul ţării aveau să fie ocupate. Autorităţile centrale s-au retras la Iaşi, împreună cu rămăşiţele Armatei române şi sute de mii de refugiaţi. A urmat o iarnă a disperării, dar şi o primăvară a renaşterii naţionale, la care a contribuit în mod semnificativ efortul depus de membrii Misiunii Militare Franceze pentru refacerea contingentelor militare româneşti.
 
Cum s-a implicat Misiunea Militară Franceză în refacerea Armatei Române? Care a fost rolul militarilor francezi în bătăliile din vara anului 1917? Cum a devenit generalul francez Berthelot „mai român decât românii”? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricii Dan Falcan şi Dorin Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.
citeste totul despre: