VIDEO Dezbatere „Historia”: De ce a trecut Rusia la ameninţări la adresa României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a avertizat România că trebuie să fie „conştientă” de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. Totodată, în viziunea Kremlinului, Bucureştiul „sacrifică stabilitatea regională” de dragul strategilor din alte părţi ale lumii. De ce a trecut Rusia la ameninţări adresa României? La aceste întrebări au răspuns istoricul Armand Goşu şi expertul în politici est-europene, Octavian Milewski, în dezbaterea „Historia”.

În ultima săptămână, autorităţile din Rusia au înăsprit tonul la adresa României. După declaraţiile ambasadorului rus la Bucureşti, Oleg Malginov, oficialii de la Moscova au avertizat România că trebuie să fie „conştientă” de „responsabilitatea” şi de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său.

Au urmat apoi alte declaraţii precum că Bucureştiul „sacrifică stabilitatea regională” de dragul strategilor din alte părţi ale lumii. Planurile NATO de mobilizare a forţelor militare în România sunt „inadecvate şi conflictuale", consideră oficialii ruşi. „Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei”, a spus Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. În opinia sa, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. „Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici.


Rusia speră că politicienii ce se opun unirii cu România vor juca un rol mai important în Republica Moldova

Moscova speră ca acele forţe din Republica Moldova care susţin dialogul cu Rusia şi se opun unirii cu România vor juca un rol mai mare în politica ţării, a declarat secretarul de stat şi adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin. „Sperăm că politicienii care sunt împotriva pierderii suveranităţii Republicii Moldova şi a unirii ei cu România, care nu se grăbesc să intre în blocuri militare politice şi au o viziune realistă asupra lumii, vor juca un rol mai mare în politica moldovenească", a precizat Karasin.

La scurt timp după afirmaţiile oficialilor ruşi, Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile Rusiei privind suplimentarea capacităţilor militare, dând asigurări că România este partener de încredere care va fi apărat de NATO. „România este un partener de încredere în cadrul NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii de orice ameninţare", a reacţionat Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO, potrivit unui comunicat oficial. „Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa", a subliniat Romero.

De ce a trecut Rusia la ameninţări adresa României? Care este strategia Moscovei? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, a răspuns istoricul Armand Goşu (foto dreapta), într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă.

image

Istoricul Armand Goşu:

Suntem în faţa unei escaladări a crizei. Aceste reacţii, care ne întorc la începutul epocii Războiului Rece, sunt de o agresivitate, de o duritate care ne reamintesc de anii '40, când se fixa Cortina de Fier. Ne-am întors, practic, la o retorică de-o agresivitate extremă.

Mai mult, am atins cel mai sensibil punct al Rusiei. În momentul în care americanii vin cu maşini de război aici, în regiune, ruşii reacţionează şi spun „Stop” într-un mod foarte dur.

Prezenţa NATO, dar mai cu seamă prezenţa americană, pe teritoriul României deranjează profund Federaţia Rusă. Asta a transmis Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Iar în această perioadă dificilă au loc nişte exerciţii NATO în regiune. 

Există informaţii că, în scurt timp, ruşii vor relua ofensiva în zona Donbas (Ucraina) şi, în general, în spaţiul denumit de aceştia „Novorusia”. Marea Neagră va deveni una dintre cele mai fierbinţi zone geopolitice. 

image
Obiectivul principal al Rusiei este consolidarea Novorusiei, a influenţei sale asupra teritoriului situat la nord de Marea Neagră, Armand Goşu, istoric

Octavian Milewski, politolog specializat în spaţiul postsovietic

„Dacă venea declaraţia de la Lavrov (Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe), aş fi aplicat mai mult urechea decât la spusele lui Lukaşevici. Când vom avea declaraţii chiar de la Kremlin sau din gura ministrului rus de Externe, atunci va trebui să fim mai precauţi în următoarele. Până atunci, toate aceste declaraţii intră în aria propagandei şi a tentativelor de intimidare”, a intervenit prin Skype Octavian Milewski, politolog specializat în spaţiul postsovietic.

Istoricul Armand Goşu:

În Rusia e un fel de schizofrenie. Niciun sondaj de opinie din Rusia nu poate fi considerat real, veridic, motiv pentru care nu putem considera că susţinerea pe care se presupune că o are Vladimir Putin, care s-ar situa în jurul a 80%, este în conformitate cu realitate. 

 

Ce transmite Rusia pe teritoriul naţional, în spaţiul ex-sovietic şi înspre Occident este propagandă. Dar sunt tipuri diferite de propagandă, sunt mai multe niveluri: unul orientat către Occident, unul de uz intern pentru Rusia, dar şi pentru spaţul ex-sovietic, mai cu seamă pentru Ucraina.

 

Anexarea Peninsulei Crimeea, luptele din estui Ucrainei şi mai toate acţiunile Federaţiei Ruse au ca scop sporirea influenţei sale în regiune, dar şi modificarea teritorială a Ucrainei prin tăierea accesului la Marea Neagră. Practic, Rusia încearcă să izoleze Ucraina prin transformarea ei într-un teritoriu de tip central-european.

România trebuie să aibă grijă să funcţioneze căile ferate, să refacă, să extindă infrastructura pentru ca americanii să poată mobiliza şi mai multe efective în zona Mării Negre în cazul în care ruşii înaintează dincolo de Odessa, spre Ismail, spre graniţa cu România.
image

 

Totuşi, este încurajator că NATO a răspuns atât de repede la declaraţiile lui Aleksandr Lukaşevici, (purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe). La nici două ore după ce a transmis Lukaşevici că România trebuie să fie „conştientă” de „responsabilitatea” şi de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, NATO a şi transmis un comunicat. Asta înseamna că sediul NATO de la Bruxelles este foarte atent la axa Marea Baltica - Marea Neagră, foarte atent la cele falii geopolitice şi că România este un jucător important în regiune.

Pe de altă parte, prezenţa militară crescută a ruşilor în regiune, fragilizarea continuă a sudului Ucrainei, războiul informativ, „omuleţii verzi” - acest război hibrid „poate transforma Marea Neagră într-un lac rusesc. Şi da! Bucureştiul ar fi la două minute distanţă de rachetă de Crimeea”, a conchis istoricul Armand Goşu.

image


Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, de vorbă cu istoricul Armand Goşu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite