Dezbatere Historia: NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România. Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flota rusă din portul Sevastopol în timpul unui exerciţiu
Flota rusă din portul Sevastopol în timpul unui exerciţiu

România trebuie să fie conştientă de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO, a avertizat MAE rus. În timp ce Rusia cataloghează drept „periculoase” acţiunile NATO în Europa de Est, şi Kremlinul a dispus efectuarea mai multor exerciţii militare în Marea Neagră. Despre raportul de forţe între NATO şi Rusia au vorbit analistul militar Ion Petrescu şi istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”.

Consolidarea forţelor NATO din România a atras reacţia Rusiei. România trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea“ şi de „consecinţele“ suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept „periculoase“ acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

„Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente“, a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe. „În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", a atras atenţia Lukaşevici, catalogând drept „periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice

Peninsula Crimeea, anexată în urmă cu un an de Rusia, a schimbat echilibrul militar, crescând semnificativ tensiunile militare în zona Mării Negre. Rusia a desfăşurat încă de la sfârşitul anului trecut în Crimeea o grupare militară completă, compusă din 96 de unităţi şi formaţiuni, şi intenţionează să continue consolidarea capacităţilor sale de luptă în peninsulă. Mai mult, flota rusă a  executat numeroase exerciţii de antrenament în zona Mării Negre. De cealaltă parte şi NATO a început în ultima perioada să acorde o tot mai mare atenţie zonei Mării Negre şi a desfăşurat o serie de exerciţii navale.

Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră? La această întrebare, dar şi la multe altele, au răspuns analistul militar Ion Petrescu şi istoricul militar Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, şi transmisă de site-ul adevarul.ro.

Ion Petrescu (foto dreapta): Declaraţiile oficiale transmise de Ministerul de Externe de la Moscova fac parte din manipularea Rusiei. Încearcă să-şi menţină suflul ofensiv. Acum un an de zile era clar că Federaţia Rusă nu se va opri. Operaţiunea din Crimeea a fost aproape perfectă. A continuat cu ocuparea Donbassului. Prima greşeală pe care o fac unii din conaţionalii noştri este de a riposta isteric la ceea ce spun un simplu ambasador şi un ministru de Externe, care nu fac altceva decât un exerciţiu de oratorie. Cred că trebuie să răspundem cu cla, indiferent de ce declaraţii fac. Nu mai suntem singuri, iar la Bruxelles se iau deciziile prin consens.

Ion Petrescu FOTO Eduard Enea

Tabla de şah are doi jucători: alianţa nord-atlantică, care nu vrea război, şi Rusia. Lumea vrea pace, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Trebuie să manifestăm clar înţelegere. Trebuie să dăm oamenilor informaţii şi date. Am intrat la postul Antena Satelor, post public. Intrau în legătură telefonică bărbaţi din mediul rural, trecuţi de 50 de ani, care aveau o viziune din anii '50. Oamenii nu au calculatoare şi nu pot citi.Trebuie să cultivăm încrederea în forţele armate române, care au dovedit că nu s-au dus degeaba în teatrele române.

Manuel Stănescu: În calitate de istoric, avem de-a face cu un mare neadevăr, în calitate de român, mi se pare de-a dreptul jignitoare. Arată o continuare a Uniunii Sovietice de ieri cu Rusia de astăzi. În politica externă, Rusia are aceleaşi tendinţe. Consideră anumitea zone ca făcând parte din arealul lor de influenţă. Facem şi noi parte din punct de vede istoric. Rusia a fost întotdeauna extrem de pragmatică. A contat raportul de forţe întotdeauna. Trebuie să fim calmi, să ne vedem interesul nostru naţional. Trebuie să se răspundă unor astfel de inetrvenţii, dar de la un nivel înalt şi civilizat. România nu va putea să fie o ţară neutră, cum este Elveţia. Istoria a dovedit că nu se poate. Trebuie să aleagă o tabără. Această poziţie de neutralitate este absurdă.

Ion Petrescu: Americanii erau priviţi ca forţe care se retrag total din Europa. Mai sunt două brigăzi: în Germania şi în Italia. Moscova a simţit că are mână liberă. Însuşi NATO depinde de partenerul strategic, SUA - care au forţa dislocării unor importante efective. Rusia vrea să arate că domină, mesajul fiind intern. Rusia ştie că există o limită. Ştiu că pot fi impresionări imagologice, dar pentru scopul preşedintelui Vladimir Putin de a fi la aceeaşi masă cu Barack Obama, ştie că nu trebuie să sară calul peste tot. Preşedintele american Barack Obama postează un mesaj de patru minute şi spune ce îl interesează pe el în săptămâna aceea. La Moscova, nu ştim detalii despre deciziile pe care le-a luat. Rusia trebuie respectată, dar americanii cer să aibă parteneri previzibili.

Manuel Stănescu  FOTO Eduard Enea

Manuel Stănescu

(foto dreapta): Uniunea Sovietică nu a recunoscut niciodată unirea României cu Basarabia. Din punct de vedere al politicii externe, nu au existat scrupule. Destinul României a fost legat de cel al Rusiei, din păcate. Există o mentalitate, aceea a unei cetăţi asediate. În chestiunea asta, există un sâmbure de adevăr, dar a arăta ca şi cum toată lumea vrea să invadeze Rusia este absurd. NATO este o alianţă defensivă. Cel mai important pentru noi este să ne vizualizăm destinul, alături de cine ne vedem în viitor.


Ion Petrescu: NATO este cea care contează din punct de vedere a garanţiilor de securitate. Armata ucraineană este demotivată şi asta pentru că mulţi au fost şcoliţi la Moscova. Este o lume de altă factură care trebuie să o înţelegem cu luciditate. Trebuie să recunoaştem că un fost şef de stat are meritul de a fi spus ce evită cancelariile occidentale să spună: că vor să ajungă la gurile Mării Negre.

Manuel Stănescu: Este un testament. Gurile Dunării sunt un deziderat strategic. Este un teritoriu pe care l-am pierdut. România a pierdut Basarabia fără un foc de armă. 

Cât de absurd să crezi că există o limbă moldovenească?! 

Rusia are tendinţa de a crede că este un spaţiu care îi aparţine. România a avut şi va avea o relaţie cu Rusia, într-un fel sau altul. Avem nevoie de oameni, diplomaţi, care să cunoască această relaţie, întinsă pe mulţi ani. Armata Română a fost o armată prizonieră pe front. Forţele române au fost arestate. Sunt nişte traume. Un ambasador ar fi trebuit să ştie că genul acesta de declaraţii nu fac altceva decât să întărâte o pouplaţie rusofobă. 

Cred că este un joc al declaraţiilor, al propagandei. Oficialii ruşi sunt conştienţi că un război, chiar şi convenţional cu NATO, nu ar fi o victorie.

În 2014, bugetul Federaţiei Ruse pentru Armată reprezenta 14% din bugetul SUA.

Ion Petrescu: Aţi invitat ambasadorul Rusiei aici? Am avut şansa să îi iau un interviu în 2012 şi prima întrebare a fost legată de Republica Moldova, adăugând al doilea stat românesc. Mi-a spus: „Este părerea dumneavoastră”.

Nici Federaţia Rusă nu-şi doreşte un război cu Europa Occidentală. Există nostalgia după Uniunea Sovietică. Se deschide un nou muzeu întro cabană unde a stat doar 24 de ore Stalin. S-a dus să arate poporului sovietic că el, conducătorul, este acolo. Va face o demonstraţie de forţă Vladimir Putin pe 9 mai, să arate o armată foarte bine dotată.


Istoricul Manuel Stănescu şi analistul militar Ion Petrescu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Manuel Stănescu Ion Petrescu FOTO Eduard Enea
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite