Dezbatere „Historia”: Românul de care se temeau toţi japonezii din Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Vraciu după ce a doborât într-o singură bătălie şase avioane japoneze
Alexander Vraciu după ce a doborât într-o singură bătălie şase avioane japoneze

„Vrah-ciuuh”! Acesta este cuvântul care a făcut să tresară multe inimi de români pe la sfârşitul anilor ’90. Atenţi sau nu la televizorul lăsat deschis pe un canal de filme documentare, ei s-au oprit brusc din ceea ce făceau, necrezându-şi urechilor: în mijlocul Pacificului, în vâltoarea încleştării dintre flotele Imperiului Japonez şi cea a Marinei Militare Americane, un pilot pe nume Alexander Vraciu oprea istoria în loc şi devenea legendă.

Graţie documentarelor americane, renumele americanului de origine românească trecea Atlanticul de la vest la est, făcându-i pe românii iubitori de istorie să se simtă mândri. Dacă vă regăsiţi printre cei care au lăsat baltă ceea ce făceau şi s-au aşezat în faţa televizorului pentru a prinde măcar finalul poveştii, vă invităm să urmăriţi dezbaterea „Historia”, dedicată acestui erou.

Cum a ajuns Alexander Vraciu spaima japonezilor din Pacific? De ce a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie din Marina SUA? La aceste întrebări, dar şi la multe altele au răspuns cineastul Lucian Dobrovicescu şi istoricul militar Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, şi transmisă de adevarul.ro.

Contextul în care s-a remarcat Alexander Vraciu au fost ferocele confruntări dintre piloţii americani şi japonezi. Ambele armate acordau foarte mare atenţie aviaţiei şi aveau flote importante de portavioane. 

„Luptele aeronavale erau foarte dure, luptele pe insule de asemenea pentru că japonezii se apărau cu foarte multă ferocitate. Campania a avut numeroase bătălii aeronavale. Se spune că cei mai buni piloţi erau cei din marină, îmbarcaţi pe portavioane. Să ne gândim ce înseamnă să decolezi şi să aterizezi pe o fâşie îngustă de uscat într-un ocean, zi sau noapte. Japonezii erau şi ei bine pregătiţi, dar n-au reuşit să înlocuiască pierderile aşa cum au făcut americanii. Erau în inferioritate tehnologică şi numerică. De-aia au şi recurs la tactici crude precum kamikaze", a explicat Manuel Stănescu, istoric militar.

„Este atmosfera în care Alexander Vraciu a făcut istorie.  American de origine română, Vraciu nu ştia româna şi era un arhetip al cetăţeanului american de succes,  emigrant, născut lângă Chicago. Familia lui s-a întors pentru o vreme în România după Marea Unire. Vraciu era cât pe ce să înceapă şcoala în România, la Sebeş lângă Sibiu însă au decis să se întoarcă în America. A avut ocazia să urmeze o facultate particulară, care intrase deja într-un program de pregătire a tinerilor în caz de război, deşi America nu voia să intre", a povestit Lucian Dobrovicescu. 

image


Cineastul Lucian Dobrovicescu şi istoricul militar Manuel Stănescu, în studioul Adevărul Live FOTO Adrian Pogîngeanu

Colaboratorul Historia mai povesteşte că Vraciu se antrena pe lacul Michigan, unde ateriza pe un fost vas de croazieră. 

„Când a început războiul, Vraciu îşi termina stagiul de pregătire şi a primit repartiţie pe portavion unde a avut noroc să întâlnească un tip absolut legendar, al cărui nume este purtat de un aeroport şi de o universitate: O'Hare. Acest prieten bun este dobârât noaptea de un pilot japonez foarte bun, iar asta l-a motivat mult pe Vraciu", a spus Lucian Dobrovicescu.

Povestea celebrei fotografii

Piloţii americani care reuşeau să doboare cinci avioane inamice în război erau supranumiţi aşi. Vraciu a reuşit performanţa de a doborî şase avioane, într-un singur zbor de opt minute. Victoria sa este ilustrată şi de fotografia care a făcut istorie.

„Rutina de a intra pe portavion făcea ca avioanele să facă cercuri din ce în ce mai mici ca să aibă loc pe punte. Piloţii se lăudau şi arătau turnului de control din aceste cerculeţe câte avioane au doborât. Vraciu când a făcut semn că a doborât şase avioane, fotoreporterul s-a dus repede spre el şi l-a rugat să facă semn, Vraciu nici nu apucase să îşi dea jos mănuşile. Apoi, a văzut că una dintre aripi nici măcar nu avea siguranţa trasă. Aripile avioanelor de portavion se pliază", a mai povestit Dobrovicescu.

Vraciu


Alexander Vraciu după ce a doborât într-o singură bătălie şase avioane japoneze

De asemenea, colaboratorul Historia mai aminteşte că armurierul a observat că de la avionul lui Vraciu lipseau doar 360 de gloanţe. Socotite la cele şase mitraliere, Vraciu a tras mai puţin de 10 gloanţe în fiecare avion inamic, adică mai puţin de o secundă.

„Vraciu s-a retras din război după ce avionul său a fost distrus a treia oară şi a trebuit să se paraşuteze într-o zonă muntoasă din Filipine. Locuitorii l-au protejat, iar japonezii au omorât 22 de oameni nevinovaţi ca să îl găsească. Întors în SUA, americanii nu l-au mai lăsat să intre în luptă, de teamă că dacă va fi capturat ar pune în pericol viaţa filipinezilor care l-au adăpostit", a spus Lucian Dobrovicescu.

image


De la stânga la dreapta: jurnalistul „Historia” Ciprian Plăiaşu, de vorbă cu cineastul Lucian Dobrovicescu (plan secund) şi cu istoricul militar Manuel Stănescu, în studioul Adevărul Live FOTO Adrian Pogîngeanu

   

Citeşte pe larg: „NY Times“ anunţă decesul românului care a devenit eroul americanilor în Al Doilea Război Mondial. A distrus şase avioane japoneze în doar opt minute

Alex Vraciu, aviatorul de origine română considerat unul dintre eroii forţelor armate americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani. „New York Times” a dedicat un articol amplu dispariţiei celui supranumit „Indestructibilul”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite