Tita Chiper - o viata in interviuri

La libraria Carturesti a fost lansata recent cartea Titei Chiper: Intr-o lumina orbitoare. Cartea reuneste o selectie de interviuri publicate in ultimii ani in saptamanalul Dilema si in revista


La libraria Carturesti a fost lansata recent cartea Titei Chiper: Intr-o lumina orbitoare. Cartea reuneste o selectie de interviuri publicate in ultimii ani in saptamanalul Dilema si in revista Avantaje. Despre acest volum si autoarea lui a vorbit cu multa caldura Andrei Plesu: "Pentru Tita Chiper nu exista personaje secundare. De la Corneliu Coposu si Ion Iliescu la Gianina lui Mansonica din Sintesti, de la Ana Blandiana la Emma Nicholson sau de la Johnny Raducanu la preotul Justin Marchis si Simona Varzaru-Urania, toti eroii acestei carti, fosti diplomati, soferi, ofiteri de politie, artisti, croitori, vecini de bloc, studenti demnitari, surori de caritate s.a.m.d. alcatuiesc impreuna o lume pestrita, nesistematizabila, in care se amesteca lumi disparute sau pe cale de disparitie, cu lumi noi, in plin atac, lumi stralucitoare, la vedere, si lumi melancolice si anonime, pe scurt, lumi de toata culoarea, lumea toata, lumea insasi, cu inconfundabila ei rumoare evanescenta. Toti fac un pas inainte, multumita gazetarului care, pentru a-i pune in lumina, face un pas inapoi". Tita Chiper (Ecaterina Ivasiuc, 1934-2002), sotia scriitorului Alexandru Ivasiuc, si-a inceput activitatea jurnalistica in anii '50, ca reporter la ziarul care aparea pe santierul hidrocentralei de la Bicaz. A lucrat apoi la Contemporanul si la Gazeta literara, a colaborat la Romania literara si Cinema cu interviuri, reportaje, cronici si eseuri. A scris scenarii pentru filme de animatie si literatura pentru copii. A lucrat la Dilema de la primul numar (ianuarie 1993), realizand cateva sute de interviuri, in perioada 1996-2002 a colaborat permanent, tot cu interviuri, la revista Avantaje, publicatie a Romanian Publishing Group.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: