Teiul lui Eminescu din Copoul Iasilor supravietuieste printr-o minune

* Specialistii sustin ca el ar putea trai inca un secol * Alaturi de Bojdeuca din Ticau a lui Creanga, Teiul lui Eminescu este vizitat de cei mai multi turisti


Dintre arborii monumentali ai Iasiului, cel mai celebru si cel mai cautat de turistii de pretutindeni este, fara indoiala, Teiul lui Eminescu din Gradina Copou, situata pe Bd. Carol I. Bulevardul trasat de intemeietorul Scolii Politehnicii romanesti, Gheorghe Asachi, intre 1813 si 1814, care "despica" faimosul Deal al Copoului, era, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, podit cu trunchiuri de stejar. Pentru protipendada Iasilor el constituia locul preferat de promenada, iar doamnele si ofiterii faceau aici echitatie. Parcul Copou a fost infiintat de domnitorul Mihail Sturdza, gardul imprejmuitor cu stalpii de piatra, care s-a pastrat intact pana astazi, fiind construit in 1852. Teiul lui Eminescu este cel mai vechi copac din Gradina Copou. El are varsta de 250 de ani. Trunchiul, ramas gol, in urma putrezirii, a trebuit sa fie plombat cu mortar si consolidat cu mansoane de metal, iar ramurile sunt sprijinite in console. Prof.dr. Mandache Leocov, fost director al Gradinii Botanice din Iasi - cea mai mare din Romania si una dintre cele mai valoroase din aceasta parte a continentului - care raspunde din partea Academiei Romane de arborii monumentali ai Iasiului, spune ca, intrucat "lemnul este mort", Teiul lui Eminescu "supravietuieste numai printr-o minune a naturii: doua radacini aditive, care au crescut si s-au strecurat pe langa plomba, au ajuns, prin golul din trunchi, in pamant". Prin aceste radacini se hraneste multisecularul copac. Reputatul specialist ne asigura ca "Iasiul se va mandri cu Teiul lui Eminescu inca 50, poate chiar 100 de ani de-acum incolo, fara probleme. Cheltuielile pentru intretinerea lui sunt practic neglijabile. Consolele si cercurile de fier ii asigura sustinerea, iar cele doua radacini il hranesc. Tot ce mai trebuie este o mana de gospodar cu suflet care sa curete la timp crengile uscate". Teiul lui Eminescu este vizitat in fiecare zi, indiferent de anotimp, de un mare numar de turisti si de indragostiti. Dintre numeroasele obiective turistice ale Iasiului, cu el nu se compara, din acest punct de vedere, decat Bojdeuca din Ticau a lui Ion Creanga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: