SUA au returnat Vaticanului o copie rară a unei scrisori în care Columb descrie Lumea Nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristofor Columb                                                                                                               FOTO: Wikipedia
Cristofor Columb                                                                                                               FOTO: Wikipedia

Marţi, SUA au returnat bibliotecii Vaticanului o copie rară în latină a unei scrisori trimise de Cristofor Columb, în 1493, regelui Ferdinand şi reginei Isabella ai Spaniei, în care anunţa descoperirea Lumii Noi, anunţă The Guardian. Copia scrisorii fusese furată şi înlocuită cu un fals.

Callista Gingrich, ambasadorul SUA la Vatican,  a înmânat scrisoarea arhivistului şef a bibliotecii Vaticanului, arhiepiscopul Jean-Louis Brugues şi bibliotecarului-şef, episcopul Cesare Pasini, în cadrul unei ceremonii  care avut loc în bibliotecă. Cei doi le-au mulţumit investigaorilor americani pentru „ochiul atent şi munca excelentă de detectivi”. 

Scrisoarea a fost găsită de Mary Parsons, văduva lui David Parsons, un actuar din Atlanta care o cumpărase, în 2004, de la un vânzător de cărţi rare din New York, fără să ştie că fusese furată din Vatican.

„(văduva lui Parsons- n.r) A înţeles semnificaţiile aceestei scrisori pentru Vatican, pentru lume, pentru cercetătorii care vin la bibliotecă în căutare de răspunsuri legate de ceea ce s-a întâmplat în perioada rspectivă de timp”, a declarat arhiepiscopul Jean-Louis Brugues.

În textul de opt pagini, Columb, cuprins de mirare, oferă detalii despre insulele fertile pe care le descoperise, „pline de o varietate incredibilă de copaci care ajung la stele”, dar şi despre nativii care, conform navigatorului, erau gata de a fi cuceriţi de spanioli şi de a fi convertiţi la creştinism, mai scrie The Guardian. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Scrisoarea este una dintre copiile rescrise de mână, în latină, de către Stephan Plannck, ale originalului trimis de Columb în aprilie 1493 regilor Spaniei.

Vaticanul obţinea scrisoarea în 1921, odată cu primirea unei colecţii de manuscrise şi cărţi rare. Brugues a explicat oficialităţilor americani că Vaticanul nu ştie când a avut loc furtul, dar tehnica de falsificare a scrisorii ar fi tipică secolelor XIX-XX, „aşa că, probabil, nu vom şti niciodată cu siguranţă cine a fost falsificatorul”. 

Săptămâna trecută, autorităţile din SUA au returnat o altă copie a scrisorii în Spania, înlocuind falsul care se afla la Bibiloteca naţională a Cataloniei. În 2016, returna în Italia o copie furată de la biblioteca Riccardiana din Florenţa care ajunsese în Bibiloteca Congresului SUA.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite