„Stylistul“ lui Hitler. Personajul pe care l-a copiat dictatorul în speranţa de a-i călca pe urme

„Stylistul“ lui Hitler. Personajul pe care l-a copiat dictatorul în speranţa de a-i călca pe urme

Adolf Hitler

Franz Ritter Von Stuck a fost un pictor german simbolist ale cărui opere reprezentau cel mai adesea figuri mitice, într-o atmosferă sumbră. În 1889,  acesta termina de pictat un mit antic, „Urmărirea Sălbatică” (Wild Chase) care a fost considerată de mulţi o premoniţie sumbră a viitoarei ascensiuni a lui Hitler care se năştea în acelaşi an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Picturile care aveau drept temă acest mit, înfăţişau un grup de vânători pe cai, aflaţi în toiul unei urmăriri, iar în centrul tuturor reprezentărilor, se afla Odin, zeul suprem în mitologia nordică, identificat la germani cu Wotan. Acesta era înfăţişat călare conducând o procesiune a morţilor.

În versiunea lui Von Stuck, Wotan seamănă cu cel care avea să aducă supremaţia nazistă, Adolf Hitler, ceea ce i-a făcut pe mulţi să creadă că, fără să ştie, pictorul prevestise acest lucru. Totuşi, se pare că, de fapt, lucrurile au stat tocmai invers, Hitler găsind în tablou un obiect al admiraţiei, un reper estetic.

Pe când avea 13 ani, Hitler a văzut pictura, a devenit fascinat de Wotan, iar pictorul a devenit artistul său preferat. 

Pictura lui Franz Ritter Von Stuck, ”Wild Chase” (Foto: Wikipedia)

Ulterior, conducătorul Germaniei naziste avea să copieze imaginea lui Wotan: de la frizură, la capa roşie, pe care avea să o poarte la mitingurile de la Nuremberg) şi până la faimoasa mustaţă. Von Stuck i-a dominat imaginaţia în copilărie, după cum scrie Robert Waite, în volumul „Zeul Psihopat: Adolf Hitler”, explicând că, luându-se după imagine, Hitler ar fi preluat nu doar elemente fizice, ci chiar şi stiul oratoric.     

De asemenea, la vederea unei alte opere a aceluiaşi pictor, „Medusa”, Hitler ar fi spus că aceia sunt ochii mamei lui, după cum scrie stormfront.org. Mai târziu, Hitler avea să ducă ”Wild Chase” într-o galerie specială. Când naziştii au venit la putere, în mod evident, picturile lui Von Stuck erau considerate exemple ale valorilor germane.   „Medusa” de Von Stuck- Klara Hitler (Foto: stromfront.org) 

În unele dintre poemele lui Hitler, apare şi figura lui Wotan:

„În nopţile tulburi, mă duc uneori / în grădina liniştită, la stejarul lui Wotan, / Pentru a încheia un pact cu forţele întunericului./  În lumina lunii se ivesc runele. / Cele care erau scăldate de soare în timpul zilei/ Devin mici înaintea formulei magice"- poem de Adolf Hitler, citat de Richard Wurmbrand, în volumul „Marx şi Satan”. (Ed. Stephanus, Bucureşti, 1994).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: