Stephen King şi JFK, combinaţie irezistibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţată încă din 2007, cartea prin care celebrul scriitor se întoarce la America anilor ’60 şi la un asasinat care a schimbat istoria secolului va apărea la toamnă. Intitulat simplu „11/22/63“, romanul de peste o mie de pagini al lui Stephen King îmbină un conţinut specific literaturii SF cu elemente tipice cronicii de epocă.

Stephen King, de ani buni cel mai cunoscut scriitor de thriller din lume, şi-a ţinut noua carte înconjurată într-o impenetrabilă aură de mister. În 2007, autorul a vorbit pentru prima dată despre dorinţa de a scrie un roman în care trecutul să se reordoneze printr-un joc imaginar, iar asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, petrecută în Dealey Plaza din Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963, să nu mai aibă loc. Cum ar fi arătat secolul XX, dacă Lee Harvey Oswald n-ar fi plecat din Marina americană şi nu l-ar fi ucis pe preşedinte? Iată întrebarea care va primi în acest roman un răspuns în care documentarul se împleteşte cu ficţiunea şi cu multe elemente de thriller. 

Talent şi marketing

În puţinele sale intervenţii publice, autorul a făcut aluzie la caracterul imprevizibil al întâmplărilor prin care trec personajele romanului,  care pornesc într-o călătorie în trecut: „Tipul se întoarce în timp şi lasă în urmă viaţa sa reală. Scopul? Să se trezească în ziua de 22 noiembrie 1963 şi să oprească gestul criminal al lui Lee Harvey Oswald. Ceea şi face, având convingerea că astfel aduce lumea pe calea cea dreaptă. După aceea, revine în anul 2007, în era nucleară. Nu e înţelept să te joci cu Părintele Timp! Aşa că se mai întoarce o dată şi se opreşte, numai că se confruntă cu efectele unei radiaţii. Deci este vorba despre o cursă împotriva timpului".

Talentul inepuizabil al lui Stephen King, caz notoriu de autor apreciat şi de publicul larg, şi de criticii literari, este la fel mare şi când vine vorba despre marke-ting, esenţial pentru un autor care câştigă anual în jur de 40 de milioane de dolari. În America şi în Marea Britanie, campania de promovare a romanului „11/22/63" a început încă de anul trecut, editurile care tipăresc volumul oferind doar un număr infim de informaţii tocmai pentru a întreţine un orizont de aşteptare oricum uriaş.

Phillippa Pride, editorul britanic al lui Stephen King, a declarat pentru cotidianul „The Guardian": „Este cel mai bun roman de genul «Ce-ar fi fost dacă...» pe care l-am citit în viaţa mea. Este o carte în care poveştile cu suspans, intime, ale lui King se desfăşoară pe amploarea unui roman. Scriitorul nostru cel mai vândut ne va oferi încă o lectură senzaţională, fără îndoială cartea anului 2011". Chuck Verrill, agentul literar din SUA al autorului, a ales acelaşi discurs laudativ, prezentând cartea în următoarele cuvinte: „ambiţioasă şi tulburătoare, absorbind riguros şi ingenios cultura socială şi politică,  dar şi cultura populară a generaţiei de americani din care face parte scriitorul".

Un roman pentru toţi

„11/22/63" este povestea unui profesor din Maine, Jake Epping, care călătoreşte în timp şi luptă să împiedice faimosul asasinat. Scopul său este, de fapt, o misiune pe care o primeşte odată intrat într-un portal ascuns în restaurantul unui amic, un portal prin care se-ntoarce în anul 1958. Ajuns în America fascinată de cinema, de erotismul pe care-l emană Marilyn Monroe, de farmecul lui James Dean şi de muzica lui Elvis Presley, profesorul primeşte o nouă identitate şi începe o altă existenţă.

Stephen King face o incursiune care are toate premisele să aprindă imaginaţia cititorilor de toate felurile, performanţă pe care a a reuşit-o şi cu alte cărţi. În contextul revenirii interesului pentru ficţiunea istorică, romanul său poate însemna un moment important sau cel puţin interesant pentru acest gen.

Un film aşteptat cu rezervă

Regizorul american Jonathan Demme, care a câştigat un Premiu Oscar în 1991, pentru filmul „Tăcerea mieilor", urmează să realizeze anul viitor o ecranizare a romanului lui Stephen King. Producţia se află momentan în fază de proiect, iar distribuţia nu a fost anunţată. Cotidianul „The Guardian" şi-a exprimat recent scepticismul faţă de acest proiect, având în vedere faptul că Hollywoodul n-a reuşit să asigure finanţarea pentru ecranizarea seriei „Turnul întunecat" a aceluiaşi scriitor. Din cauza puţinelor informaţii despre mult trâmbiţatul roman, publicaţia citată se teme şi că acesta este susceptibil de o ecranizare care să recurgă la clişee de blockbuster.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite